TGS: 10 bin gazeteci işsiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, 2016-2017'de 178 medya kuruluşunun kapatıldığını ve 10 bin gazetecinin işsiz olduğunu söyledi.

TGS: 10 bin gazeteci işsiz

HABER MERKEZİ- Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için yaptığı basın açıklamasında 145 gazetecinin cezaevinde olduğunu, işsizlik oranının ise yüzde 30'lara ulaştığını söyledi. İşsiz gazateci sayısının 10 bini geçtiğini belirten Oral, çalışan gazetecilerin de tamamına yakınının toplu sözleşmeden mahrum olduğunu ve çalışma koşullarının her geçen yıl daha da kötüye gittiğine dikkat çekti.

10 Ocak tarihinin 1961-1971 arasında ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ adıyla kutlandığını, ancak 1971 askeri darbesi sonrasında gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak değiştirildiğini hatırlatan Oral, "10 Ocak bizim için mücadele günüdür" dedi.

145 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Medya çalışanlarının içinde bulunduğu duruma ilişkin bilgiler de paylaşan Oral, cezaevlerinde 145 gazeteci olduğunu, işsizlik oranının yüzde 30’larda seyrettiğini, sendikalaşma oranının yüzde 5 bandında olduğunu, gazetecilerin neredeyse tamamının güvenceli ve toplu sözleşme hakkından yararlanamadığını anlattı. 10 binin üzerinde gazetecinin işsiz olduğunu vurgulayan Oral, "Gazetecilerin meslek ve dayanışma örgütü TGS olarak kimse bizden, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir bayram olarak kutlamamızı beklemesin" diye konuştu.

10 BİN GAZETECİ İŞSİZ

Oral, gazetecilerin çalışma koşulları hakkında şunları söyledi: "Bugün Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 13 olarak açıklanıyor, ancak gazeteciler için işsizlik oranının yüzde 30’lar düzeyinde olduğu belirtiliyor. Çalışabilen meslektaşlarımız ise kölelik koşullarında istihdam ediliyor. Her şeye rağmen çalışabilen gazeteciler, çalıştıkları işyerlerinde birkaç kişinin işini birden yapmak zorunda kalıyor. Ağır çalışma koşullarına karşın, alınan ücretler günden güne eriyor, gazeteciler yoksullaşıyor. Bu tablo ortada iken bizim için 10 Ocak, ancak tüm meslektaşlarımız özgür kalınca, sendikalı olunca ve güvenceli çalışmaya başlayınca bayram olacaktır."

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

Olağanüstü Hal’in ilanından sonra Kanun Hükmünde Kararnameler ile çok sayıda yayın kurumunun kapatıldığına ve 10 binin üzerinde çalışanın işsiz kaldığına dikkat çeken Oral, şöyle konuştu: "2016 ve 2017 yılları Türkiye’de basın özgürlüğü bakımından karanlık yıllar olarak tarihe geçti. Sadece 20 Temmuz 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında toplam 178 medya kuruluşu kapatılmıştır. Bu kuruluşlar arasında gazeteler, televizyonlar, radyolar, haber ajansları, internet haber siteleri, yayın evleri, kültür sanat dergileri, yerel gazeteler, yerel, televizyon kanalları, yerel radyolar, çocuk televizyon kanalları, tematik yayınlar yer almaktadır. 2017 yılında da yayınlanan KHK’ler ile yine bir dizi basın yayın kuruluşunun kapatılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda kapatılan yayın sayısı en az 35’tir. Kapatmalar, sadece KHK’ler ile sınırlı kalmamış, daha sonra RTÜK kararlarıyla da bir dizi televizyon kapatılmış ya da Irak Kürdistanı merkezli yayınlar yapan kimi Kürt kanalları (Rudaw, Waar, K24) gibi Türksat uydusundan çıkarılmıştır. Bu gelişmeler de keza işsiz gazeteciler ordusuna yeni bireylerin katılmasına neden olmuştur. En iyimser tahmine göre, KHK’ler sonucunda basın yayın kuruluşlarında çalışıp da işsiz kalanların sayısı, 10 binin üzerindedir." Gazete Duvar'da yer alan haberde, Oral, gazateciler üzerindeki baskıların kaldırılarak serbest bırakılmalarını talep etti.

baskı basın medya Türkiye Gazeteciler Sendikası