TGS Diyarbakır Temsilciliği faaliyetlerine başladı
Diyarbakır Temsilciliği açılışında konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’de hukuk işlemediği için 159 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi.
Bahar KILIÇGEDİK
ARTI GERÇEK- TGS Diyarbakır Temsilciği Cami Sokak’ta Diyarbakır Sanat Sokağı’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcilik bürosunun açılışı bugün yapıldı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, sendikanın Diyarbakır Temsilcisi gazeteci Mahmut Oral’ın düzenlediği açılışa Türk- İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç, Tes-İş Diyarbakır Şube Başkanı Şükrü Kaçmaz,Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Özgür Gazeteciler İnsiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan, bölgede görev yapan ve işsiz kalan gazeteciler katıldı.
DİYARBAKIR’DA GAZETECİ OLMAK DAHA DA ZOR
Sendikanın Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, açılışa katılanlara teşekkür etti. Oral, tüm meslektaşları ile dayanışma içinde olacağını belirterek, gazetecilerin yaşadığı sorunlarla yakından ilgileneceğini söyledi. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bu dönemde gazetecilik mesleğini yapmanın oldukça zorlaştığını belirterek, "Diyarbakır’da gazeteci olmak daha zor" dedi.
159 MESLEKTAŞIMIZ CEZAEVİNDE
Gazeteciler olarak doğru haberi tarafsız bir şekilde kamuoyuna ulaştırmakla yükümlü olduklarını anlatan Durmuş, "Bu bizim kamuoyuna olan görevimiz, vicdan borcumuz. Bunun için bu mesleği seçtik. Bu işi yaparken zorluklara, baskılara maruz kalıyoruz. Bundan sonra da kalacağız gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye’de basın özgürlüğü her gün geriye doğru adımlarlar atıyor. İleriye doğru değil, geriye doğru adımlar atıyor. Bugün cezaevlerinde 159 meslektaşımız var. Bu meslektaşlarımızın büyük çoğunluğunun suç diye tarif ettikleri şey yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar, televizyon kanallarında yaptıkları yorumlar. Biz bu ülkede hukukun doğru işlemediğini düşünüyoruz. Çünkü hukuk doğru işleseydi bugün cezaevinde olan 159 meslektaşımızın hepsi serbest kalırdı. Çünkü gazetecilik faaliyeti dışında bir şey yapmadılar. Büyük çoğunluğunun iddianamelerine, savcılık sorgularına baktığımızda zaten görüyoruz. Bunu hakimlerinde görüp tahliyeleri vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Ama hukukun bağımsız olmadığı bir ülkede maalesef hakimler de tahliye kararları veremiyor" diye konuştu.
ÖZGÜRCE HABER YAPILMASINI SAVUNUYORUZ
Türkiye’de sendikalaşmanın zorluklarından da bahseden Durmuş, "Gazetecilerin sendikalaşması daha zor. İş kolumuzda örgütlülük oranı maalesef yüzde 3,5-4 civarında… Bir bakım biz bunu değiştirmek için Diyarbakır’a temsilcilik bürosu açtık. Basın özgürlüğünü, gazetecilerin özgürce haber yapmasını savunan bir sendikayız. Ama gazetecilerin haklarını da aldığı bir ortamda çalışmalarını isteyen bir sendikayız. Gazetecinin ücret zammı da kalemini özgürce yazabilmesi de bizim sorunumuz. Bu temsilciliğimizle birlikte gazetecilerin aynı zamanda ekonomik haklarını da ilerletmek üzere bir çalışma yürüteceğiz" diyerek gazetecilerin sendikaya üye olmaya davet etti.