TMMOB: AKM'yi yıkmak için yeni proje bahane olarak kullanıldı
Yıkılan AKM’nin yerine yapılacak opera binasının, ekonomik kriz nedeniyle rafa kaldırılan projeler arasında yer alıp almadığı belirsizliğini koruyor.
İlk önce depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılan İstanbul'un kültür merkezi Atatürk Kültür Merkezi, kullanılmaz hale getirilmesinin hemen akabinde restorasyon çalışmalarından vazgeçilerek yıkım kararı alındı.
2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan yeni opera binasınıın tanıtımının ardından da AKM’nin yıkımına başlandı. Geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan yıkım çalışmaları 30 Mayıs'ta AKM'nin tamamen yıkılmasıyla sona erdi.
Ancak 2019 yılı sona ermeden açılacağı duyurulan yeni kültür merkezi ve opera binası için bugüne kadar hiçbir adım atılmadığı gibi tam bir muammaya dönüştü.
Hatta yeniden yapılacak binanın, ekonomik kriz nedeniyle rafa kaldırılan projeler arasında yer alıp almadığı dahi belirsizliğini koruyor.
DAHA RUHSAT BAŞVURUSU DAHİ YAPILMADI
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre AKM’nin yerine yapılacak yeni opera binasının inşaatı için belediyeye ruhsat başvurusu dahi yapılmadığı, İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu’nun onayına sunulması gereken uygulama projesinin hala kurula gönderilmediği iddia edildi.
Maliyetin düşürülmesi için projeden bazı bölümlerin çıkarıldığı, daha ucuz malzeme kullanımı için projenin değiştirildiği de iddialar arasında.
AKM’nin yerine yapılacak opera binasının, rafa kaldırılan projeler arasında yer alıp almadığı bilinmiyor.
TMMOB: AKM'Yİ İDEOLOJİK BAKIŞLA YIKTILAR
AKM’nin Cumhuriyet döneminin simgelerinden, modern mimarlığın önemli örneklerinden çok önemli bir anıtsal yapı olduğuna vurgu yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, AKM tam da bu özellikleri nedeniyle yıkıldığını savunuyor.
Ulusal ve uluslararası koruma mevzuatı çerçevesinde, aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini belirten Muhcu, mevzuata rağmen, ideolojik bir bakışla cumhuriyetin simgesel değerinin ortadan kaldırıldığını söyledi.
'SİMGESEL BİNAYI YIKMAK İÇİN YENİ PROJE BAHANE OLARAK KULLANILDI'
AKM’nin hukuka aykırı şekilde yıkıldığını vurgulayan Muhcu, sürecin durdurulması gerekçesinin 'kaynak yetersizliği' olduğunu söylüyor.
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu AKM'yi yıkmak için yeni projenin bahane olarak kullanıldığını iddia ediyor:
"AKM’nin yerine yapılması düşünülen binanın bütün ödeneğinin Hazine’den karşılanması öngörüldü. Gelinen noktada kriz de bir bahane haline geldi. Bina ile ilgili uygulama ve yapım süreçleri durdu. 2019’un ilk çeyreğinde bitecek dediler ama daha çivi bile çakılmadı. AKM ile ilgili ne başından beri bir samimiyet sorunu vardı. O simgesel binayı yıkmak için yeni proje bahane olarak kullanıldı. Samimi olsalar inşaat bugün önemli bir aşamaya gelmiş olurdu. Şimdi krizi bahane ederek daha çok ticari fonksiyonlar içeren bir projeye dönüştürülebilme riski var. AKM’yi resmen unutulmaya bıraktılar. AKM hala aslına uygun olarak restore edilebilir bunun için kaynak bulunabilir." (HABER MERKEZİ)