Tokat altın madenine direniyor: 30'dan fazla köyün su havzası tehdit altında

Tokat altın madenine direniyor: 30'dan fazla köyün su havzası tehdit altında
Tokat'ta 30'dan fazla köyün su havzası olan Sorhun Obası'ndaki altın ve gümüş arama çalışmaları tepki çekti. Şehitler Köyü Derneği Başkanı Bedir Dal ve CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, projeye karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Emsa Enerji ve Madencilik şirketi Tokat'ta 30'dan fazla köyün yaylası ve su havzası olan Sorhun Obası'nda altın aramak için sondaj çalışması başlattı. Şehitler (Serkiz), Sokutaş, Keçeci, Gölcük ve Benli köylüleri hafta sonu bölgeye giderek iş makineleri durdurdu. Yöre halkı altın arama çalışmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

'MADENE İZİN VERMEYECEĞİZ, SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Artı Gerçek'e konuşan Şehitler (Serkiz) Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Bedir Dal, "Kırk civarında köy muhtarı Tokat Valiliğine gerekli itirazda bulundu. 97 köy derneğinin çatı örgütü olan Tokat Dernekler Federasyonu köy muhtarlarına maddi, manevi destekte bulunacak. O bölgeye altın madeni açıldığında 30'un üzerinde köy olumsuz etkileniyor. Şirket yüzeysel arama olarak izin almış ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden, Orman İşleri Müdürlüğünden izinleri yok. Sondaj makinelerini gizli şekilde, arka taraftan, köylüye göstermeden bölgeye götürmüşler. Köylü çalışmayı görünce duruma müdahale edip durdurdu. Sorhun Obası'nda asla altın madenine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

denemeler-2024-07-22t150903-685.jpg

'OBANIN BAĞRINA SAPLANAN BİR HANÇER'

Artı Gerçek'e konuşan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da "Eski adı Serkis olan Şehitler Köyünün bir yaylası var. Niksar ve Erbaa köylerinin de burada yaylaları var. Emsa Enerji ve Madencilik Şirketi bu bölgede altın ve gümüş aramak için yüzeysel arama ruhsatı almış. Şirketin ruhsatı 16 Eylül 2024'te bitiyor. 194 bin 200 dönüm alana ruhsat almışlar. Burası orman, yayla, mera ve yaklaşık 30 köyün de su havzası. Burada açılacak bir maden ocağı 30 köyün can suyunun üzerinde. Siyanür ile altın çıkarma, obanın bağrına hançer saplamak gibi. Sondaj çalışması başlatılan yerden Erbaa’nın altı köyünün içme suyu gidiyor. Gürlevik Suyu, Sorgun Obası'nın eteklerinden çıkıyor. Köylüler obasına sahip çıkmak için sondaj makinası hariç, bütün malzemelere köylü el koydu. Köy muhtarı Arif Balcı tutanak tuttu, bir yere kilitledi ve sondaj çalışmasına son verildi" diye konuştu.

denemeler-2024-07-22t150807-942.jpg
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz

'BÖLGENİN ÖLÜM FERMANI'

Şirketin yüzeysel arama izni olduğunu ancak derin arama yapıldığını vurgulayan Durmaz, "Emsa Enerji ve Madencilik Şirketi'nin Tokat Valiliğinden yüzeysel arama izinleri var ama getirdikleri boru ve yapılan sondaja baktığımızda yerin 300-500 metre altına inecek bir makine sistemi kurmuşlar. 29 bölgede bu sondaj çalışması yapıldığında bütün yer altı sularının akışı bundan olumsuz etkilenecek. Burada bir gram altını ayrıştırmak için 4.5 ton suya ihtiyaçları var. Dağın başında da bu kadar su olmayacağına göre bunlar yeraltından milyonlarca metreküp su çekecek, ekolojik dengeyi bozacak, yer altı ve yer üstü sularının tamamı kirlenecek veya yok olacak. Bu da bölgenin ölüm fermanı demektir" dedi.

denemeler-2024-07-22t150957-020.jpg

'HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAĞIZ'

Altın arama çalışmalarına karşı mücadele başlattıklarını anlatan Durmaz, şöyle dedi:

"Derhal imza kampanyası başlatacağız. Tokat Valiliğine gerekli itirazlarımızı yaptık. Hukuki olarak da mücadele edeceğiz. Bölge halkı çok tedirgin. Gerekirse nöbet tutacaklarını, asla böyle bir maden ocağına izin vermeyeceklerini söylüyorlar. Burada siyanür ile altın çıkarma izni verilirse 10 binlerce ağaç kesilecek, su havzaları yok olacak, anıt ağaçlar, endemik bitkiler ölecek. Yaklaşık kırk köyün yaşam alanı bundan olumsuz etkilenecek. Buna asla izin vermeyeceğiz. Köylülere her konuda destek olacağız, yanlarında duracağız." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar