TOKİ Adana'da 3 bin 191 konuttan sadece 511'ini yüzde 70 oranında tamamladı: Yıkıcı deprem yaşanıyor, gerekli adımlar atılmıyor

TOKİ Adana'da 3 bin 191 konuttan sadece 511'ini yüzde 70 oranında tamamladı: Yıkıcı deprem yaşanıyor, gerekli adımlar atılmıyor
Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, TOKİ'ni Adana'da planladığı 3 bin 191 konuttan sadece 511'inin yüzde 70 oranında tamamlandığına dikkat çekti.

ADANA - İnşaat Mühendisleri (İMO) Odası Adana Şubesi, 6 Şubat depreminin birinci yılı nedeniyle basın toplantısı düzenlendi. İMO Adana Şubesi Başkanı Hasan Aksungur, resmi verilere göre depremde 11 ilde 50 binden fazla insanının öldüğünü, yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığını, 200 binden fazla binanın ise ağır hasar aldığını hatırlattı. Aksungur, her 1.5 yılda bir yıkıcı deprem yaşanmasına rağmen gerekli adımların atılmadığını vurguladı.

'BİR BUÇUK YILDA BİR YIKICI DEPREMLER YAŞANIYOR'

Türkiye’nin yaşam alanlarının kırılganlığı açısından dünyada en olumsuz örneklerden birini oluşturduğunu anlatan Aksungur, “Çünkü ülkemiz ortalama olarak her 1,5 yılda yıkıcı sonuçları olan depremleri yaşamasına rağmen bir türlü gerekli adımlar atılmamaktadır” dedi.

ADANA'DA KALICI KONUTLAR TAMAMLANMADI

Aksungur, son verilere göre Adana’da yıkık bağımsız bölüm sayısının 383, acil yıkılacak bağımsız bölüm sayısınının 302, ağır hasarlı bağımsız bölüm sayısının 5 bin 965, yıkılmış veya yıkılacak olan bina sayısının 6 bin 650, 6 Şubat sonrası ihalesi yapılan konutu sayısının 3 bin 191 olduğunu belirtti. Aksungur, TOKİ'nin sadece 511 konutun yüzde 70'ini tamamladığını söyledi.

YIKIMIN ALTI NEDENİ

Aksungur, her büyük depremde olduğu gibi 6 Şubat depreminde de yıkımın teknik nedenlerini altı ana başlıkta sıraladı:

"Birincisi, zayıf zemin koşulları, ikincisi malzeme zafiyetleri, üçüncüsü konstrüktif zafiyetler, dördüncüsü yapı düzensizliklerinin yarattığı hasarlar, beşincisi sonradan yapılan bilinçsiz tadilat ve müdahaleler, altıncısı ise yıpranmışlık ve bakımsızlıktır. Bu sebeplerin birden fazlasının bir araya gelmesi hasar ve yıkım oranlarını artırmaktadır."

Öne Çıkanlar