TOKİ Adana’da yeşil alanı katlediyor: 'Bölge betonlaştırılıyor, nefes alınacak alan ranta kurban ediliyor'
ADANA - Adana’da halkın nefes aldığı ender yerlerden bir tanesi olan Seyhan Baraj Gölü'nün kenarında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından lüks konutlar yapılıyor. İnşaatları devam eden TOKİ konutları yeşil alanı betona çevirmiş durumda. İMO Adana Şubesi inşaat alanını drone ile görüntüleyerek tahribatın boyutlarını ortaya koydu.
'BÖLGE BETONLAŞTIRILIYOR'
İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, TOKİ'nin amacının dar ve orta gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek olduğunu hatırlatarak, lüks konutlarla Adnan Menderes Bulvarını betonlaştırdığını söyledi. Çak, "Göl Mahallesi, yeşil alanıyla, göl manzarasıyla her gelir grubundan Adanalıların aileleriyle, arkadaşlarıyla nefes alabildikleri bir yer olma özelliğine sahipti. Ama ne yazıktır ki burada artık göl manzaralı TOKİ konutları yükselmeye başladı. Göl Mahallesindeki göl manzaralı evlerde, dar gelirli vatandaşımız oturma şansına sahip midir? Elbette ki hayır. Adana’nın bu güzel bölgesi betonlaştırılmaktadır" dedi.
'YEŞİL ALANLAR KORUNMALI, YÜKSEK BİNALARDAN KAÇINILMALI'
İklim krizine dikkat çeken Çak, "Bu iklim değişikliğinde, giderek etkisini arttıran çevre sorunları altında ve sıcaklığı dillere destan Adana’mızda yeşil alanların korunması ve yüksek binalardan kaçınılması gerekirken tam tersi yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm adı altında birtakım şirketlere ve onların ortaklarına sermaye aktarımı yapılmaktadır. Belli şirketlere ayrıcalıklar sağlanmaktadır. Tam da bu nedenle diyoruz ki burada yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur” diye konuştu.
'YOĞUNLUK ARTIŞI DÖRT KATINA ÇIKARILDI'
Proje için yoğunluk artışının dört katına çıkarıldığını vurgulayan Çak, “Bu bölgede iki inşaat alanı bulunmaktadır. Birincisi, 333 konutun yer aldığı 48 bin metrekarenin üzerindeki alan, 247 milyon TL yaklaşık maliyetle bir şirkete ihale edilmiştir. TOKİ’nin şirketlere rant kazandırma yolundaki bir diğer faaliyeti olan gelir paylaşımı uygulaması ile de 333 konutun inşa edildiği alanın hemen yanındaki 50 bin metrekare civarındaki alan satış karşılığı gelir paylaşımı işi adı altında bir konsorsiyuma açık ihale usulü ile ihale edilmiştir. Hem de iki bölgede de eskiden 2 katlı binalara iznin verilen 0.20, 0.40 yoğunluklar yaklaşık 4 katına çıkarılarak. Hem de mesire alanına konut artı ticaret alan tanımlaması yapılarak” dedi.
'RANTA KURBAN EDİLİYOR'
Yoğunluk artışıyla altyapı ve trafik sorununun daha da artacağına dikkat çeken Çak, şunları söyledi:
"Bu yoğunluk artışlı ayrıcalıklar bu güzel alanda ihaleyi alan şirketlerin sermayesine katkıdır, kârlarına katkıdır. Adanalıların zararınadır. Adanalıların nefes alacağı mesire alanının da bulunduğu bölgenin devlet eliyle işgalidir. Adnan Menderes’teki işgallerin önlenmesi gerekirken, yaratılan yoğunluk artışıyla, altyapı, trafik sorunu daha da artırılmaktadır. Boşuna buna kentsel soygun demiyoruz. Hepimizin gözü önünde Adana’mızın değerli bir bölgesi ranta kurban edilmektedir. Bugün artık Toplu Konut İdaresi öncülüğündeki kentsel dönüşüm, kentsel toprakların sermaye olarak varsıllara aktarılmasına dönüşmüştür. Göl mahallesindeki uygulama, bunun tipik bir örneğidir. Unutulmamalıdır ki devletin görevi çevreyi, kent topraklarını, yeşil alanları korumaktır. Vatandaşların oturabileceği ucuz, sağlıklı, yaşanabilir konutlar üretmektir."
Mersin TOKİ işçileri Ankara'da eylem başlattı: 'Hakkımızı alana kadar buradayız'
TOKİ, Çanakkale'deki inşaatına kaçak kat çıktı
Hatay'da bu kez TOKİ konutlarına su hattı için zeytin ağaçları sökülüyor: Bu adalet mi?
Antakya TOKİ afet konutları şantiyesindeki yangını çeken gazeteciye ölüm tehdidi