TRT’nin HDP ambargosuna RTÜK’ten destek
RTÜK, TRT'nin HDP'nin grup toplantılarını yayınlama zorunluluğu olmadığı yönündeki raporu oy çokluğuyla kabul etti.
GÜNCEL- TRT’nin, HDP Grup toplantılarını canlı yayınlamamasıyla ilgili olarak yapılan şikayeti değerlendiren RTÜK, kanalın TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin faaliyet ve açıklamalarını yayınlamak zorunda olmadığını belirterek, oy çokluğuyla ihlalin olmadığına karar verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu, AKP, CHP veber MHP'nin grup toplantılarını canlı yayınlarken, HDP grup toplantılarına canlı yayınlarında hiç bir şekilde yer vermeyen TRT Haber kanalını RTÜK'e şikayet etti. Şikayet dilekçesinde TRT Haber'in, 18 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasındaki canlı yayınları örnek gösterilerek, HDP grup toplantılarına bir saniye dahi yer vermeyen TRT kurumunun, açıkça sansür ve ambargo uyguladığına dikkat çekilerek, RTÜK'ten yaptırım uygulaması talep edildi.
"HABER DEĞERİ YOK"
HDP'nin şikayeti üzerine TRT'nin canlı yayın sürelerini çıkartan RTÜK İzleme Dairesi hazırladığı raporda, AKP, CHP ve MHP grup toplantılarına çeşitli sürelerde yer verilirken, HDP'nin hiç bir şekilde canlı yayınlarda yer almadığını tespit etti. Ancak, daire hazırladığı raporda, TRT canlı yayınlarının siyasi parti açıklamalarının haber değeri taşıyıp taşımadığı şartına bağlı olduğunu ileri sürerek, TRT Haber'in, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin açıklama ve faaliyetlerini yayınlamak zorunda olmadığını iddia etti. Raporda, HDP'nin canlı yayınlarda yok sayılması görmezden gelinirken, AKP, CHP ve MHP grup toplantılarının yayınlanması ise "tarafsız" yayıncılık açısından yeterli görüldü.
RTÜK bugünkü toplantısında HDP'nin şikayetini görüştü. Kurul oy çokluğuyla dairenin görüşü doğrultusunda TRT Haber'in yayın ihlali yapmadığına karar verdi. RTÜK bu kararıyla, TRT'nin sansürüne onay vermiş oldu.
HDP HİÇE SAYILIYOR
Kararı değerlendiren RTÜK'ün HDP'li üyesi Ersin Öngel, "Tüm yurttaşların vergileriyle finanse edilen TRT kurumu Anayasa ve yasa gereği tarafsız bir kamu yayıncısı olmak, canlı yayınlarında, haber bültenlerinde ve söz programlarında Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilere, demokratik gruplara yer vermek, fırsat eşitliği sağlamak, tüm siyasi partilerin görüşlerini kamuoyuna, izleyicilere tarafsız bir biçimde aktararak, halkın haber alma özgürlüğünü sağlamak zorundadır. Yayın süreleri dikkate alındığında TRT Haber'in canlı yayınlarında üç siyasi partinin grup toplantılarına çeşitli sürelerde yer verirken, HDP grup toplantılarına hiç yer ayırmadığı, siyasi parti ve gruplara fırsat eşitliği yaratmadığı görülmektedir. Bu durum RTÜK yayın ilkelerinin ve TRT yasasının ihlali niteliğindedir. Ancak çoğunluk kararıyla ihlal olmadığına karar verilerek, TRT'nin HDP'yi görmeyen yayın politikasına destek çıkılarak teşvik edilmektedir. Bu kararı doğru bulmuyorum. Demokrasiye, çoğulculuğa, halkın haber alma özgürlüğüne, tarafsız kamu yayıncılığı ilkelerine aykırı bir durumdur" diye konuştu.