TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut: Sağlık Bakanlığı özel hastanelere teşvik ediyor
Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı istatistiklerine göre ülkedeki 566 özel hastanede bulunan tıbbi cihazların sayısı, bine yakın kamu hastanesindeki cihaz sayısından fazla.
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgınıyla geçen 2020 yılında kamu, üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin durumuna ilişkin verileri paylaştı. 2020 Yılı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer alan bu veriler, üniversite hastanelerinde pandemiye rağmen yatak eksiltildiğini, kamu ve üniversite hastanelerindeki tıbbi cihaz sayısının ise özel hastanelerdekinden çok daha az olduğunu ortaya koyuyor.
Geçen yıl, bir önceki yıla göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile özel hastanelerdeki yatak sayısı artarken, koronavirüs salgınına rağmen üniversite hastanelerindeki yatak sayısı yaklaşık bin adet azaldı. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane sayısı 2019 yılında 895 iken bu rakam beş yeni hastanenin açılmasıyla 900’e çıktı. 2019 yılında 68 olan üniversite hastanesi sayısında 2020 yılında bir artış olmadı, özel hastane sayısı ise azaldı. 2019 yılında ülke genelinde 575 özel hastane varken salgın sürecinde 9 özel hastane kapandı ve 2020 yılı sonunda özel hastane sayısı 566’ya geriledi.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre nitelikli yatak sayısı ve toplam yataklar içerisindeki oranına da yer verilen istatistiklerde, yine çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Bu verilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerdeki yatakların yalnızca yüzde 76,2’si nitelikli hasta yatağı. Üniversite hastanelerinde ise bu oran yüzde 68,8’e düşüyor. Diğer yandan özel hastanelerdeki yatakların neredeyse tamamının nitelikli hasta yatağı olduğu görülüyor. Bakanlığın açıkladığı verilere göre, özel hastanelerde yatakların yüzde 96,8’si nitelik hasta yatağı sınıfında bulunuyor.
Nitelikli yatak, Sağlık Bakanlığı tarafından şu şekilde tanımlanıyor: "İçinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunan odalardaki hasta yatakları."
KAMUDAKİ CİHAZ SAYISI ÖZELLERDEKİNDEN AZ
Sağlık Bakanlığı, yayımladığı verilerde hastanelerdeki cihaz sayısını da açıkladı. Özel hastanelerde MR cihazı (Manyetik rezonans görüntüleme cihazı) sayısı, Sağlık Bakanlığı ile üniversite hastanelerindekinden fazla. 566 özel hastanede 457 MR cihazı bulurken 900 Sağlık Bakanlığı hastanesinde ise sadece 369 MR cihazı var.
Ultrason cihazı sayısında da durum farklı değil. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2 bin 555 ultrason cihazı varken bu sayı özel hastanelerde 2 bin 579’a çıkıyor. Mamografi (Memenin filmini çeken özel bir cihaz) cihazı da Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 412 adet bulunurken özel hastanelerde tam 495 adet bulunuyor.
'ÖZEL HASTANELERE TEŞVİK EDİLİYOR'
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut BirGün’e yaptığı değerlendirmede;
"Bakanlığın açıkladığı cihaz ve yatak sayıları özel sektöre teşviki gösteriyor. Özel hastaneler teşvik edilirken üniversite hastaneleri geriye gidiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üniversite hastanelerinin ödemelerini geç ve kesintili yapıyor. Bu nedenle bazı hastaneler, tıbbi cihaz şirketlerine iki, üç yıl boyunca ödeme yapamıyor. Özetle, özel hastanelerin imkânları artırılırken üniversite hastanelerinin mali imkânları daraltılıyor. Sağlık Bakanlığı hastaneleri de aynı şekilde özelleri desteklemek için küçültülüyor."