TTB'den çağrı: Yaşamları tehlikeye atan göç politikalarına son verilsin

TTB Halk Sağlığı Kolu, son dönemdeki ölümleri hatırlatarak mültecilerin hayatlarını tehlikeye atan göç politikalarına son verilmesi çağrısı yaptı.

TTB'den çağrı: Yaşamları tehlikeye atan göç politikalarına son verilsin

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Kolu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki göç politikalarına ilişkin yazılı acıkama yaptı. Yapılan açıklamada, "İnsanların yaşamlarını tehlikeye atan göç politikalarına son verilmeli" çağrısı yapıldı.

Edirne sınırında donarak ölen 19 mültecinin hatırlatıldığı açıklamada, yaşanan durumun Türkiye ve AB göç politikalarının bir sonucu olduğu belirtildi. Açıklamada olayın sorumlularının bulunarak cezalandırılması talep edilirken, insan haklarını temel alan göç politikaları geliştirilmediği sürece bu durumlarla karşılaşmaya devam edileceği ifade edildi.

‘GÖÇ POLİTİKALARININ KARŞISINDAYIZ’

Ülke yöneticileri tarafından sınır politikalarının, insanların yaşamlarının üstünde tutulduğu belirtilen açıklamada, "Bu şekilde davranan her türlü göç politikasının karşısındayız" ifadelerine yer verildi. Açıklamada göç politikalarının insanlara onurlu bir yaşamı sağlamayı öncelemediği sürece aynı sorunların yaşanacağı dile getirilerek, şöyle denildi: "Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2016 senesinde imzalanan anlaşma sonrasında sınır geçişlerinde azalma görüldü; ancak bu antlaşma ne göçmenlerin hayat şartlarını ne de karşılaştıkları haksızlıklar durumunda hak taleplerini güvence altına almaktadır. Tam tersi, göçmenlere sınırda insanlık dışı tutumların hepsinin üstünün kapanmasına da neden olmaktadır.

GÖÇMENLERE İNSANLIK DIŞI MUAMELE

Yunanistan’a geçen tüm düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edileceği maddesi, Yunanistan kolluk kuvvetleri tarafından göçmenlerin insanlık dışı tutumlarla Türkiye topraklarına geri itilmesine neden olmaktadır. Bu antlaşma ile Türkiye düzensiz göçmenlerin sınırdan geçişini önlemek konusunda sorumlu tutulmuştur; ancak onurlu yaşam şartları sağlanmadığı sürece göçmenler deniz ya da karayolları ile sınırlardan geçmeye devam etmektedir. Sayılardaki büyük düşüş, 2016 senesinden sonra bu antlaşma sonrası sınır kontrollerinin artırılması ile başlamıştır.

MÜLTECİLERE ATEŞ AÇILDI

Ancak 2020 senesinin şubat ayında Türkiye’nin Yunanistan sınırını göçmenlerin geçişi için açacağını açıklaması sonrası binlerce göçmen sınırlara akın etmiştir. Bu süreçte Yunanistan kolluk kuvvetleri tarafından ateş açılması sonrası ağır yaralanan ve ölenler de olmuştur. Ülkelerin tekrardan masaya oturup ortak kararlara varması sonrası; bu konuda kolluk kuvvetlerinin işkence boyutunda tutumları, hiçbir cezaya tabii tutulmadan yok sayılmıştır."

mülteci ttb