TTB'li Prof. Dr. Ömeroğlu: Hekimlerin, sağlık çalışanlarının haykırışına kulak verin

'Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz'

TTB'li Prof. Dr. Ömeroğlu: Hekimlerin, sağlık çalışanlarının haykırışına kulak verin

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Hekim ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu boğucu ortamın görülmesi ve nefes alamayacak hale gelip tükendiklerinin farkına varılmasını söyleyen TTB Yönetim Kurulu üyesi Profesör Doktor Rukiye Eker Ömeroğlu, Sağlık Bakanlığı'na seslenerek "Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haykırışına kulak vermesini istiyoruz" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO), Covid-19 sürecinde hekimlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için Cağaloğlu'nda bulunan binalarında basın toplantısı düzenledi.

'Hekimler yaşamı savunuyor' yazılı pankartın bulunduğu toplantı salonunda, toplantıya TTB Başkanı Profesör Doktor Pınar Saip, TTB Yönetim Kurulu üyesi Profesör Doktor Rukiye Eker Ömeroğlu, TTB Genel Sekreteri Profesör Doktor Osman Küçükosmanoğlu katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Prof. Dk. Rukiye Eker Ömeroğlu, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının görevi hastaları tedavi etmek toplumu ise hastalıklardan korumak olduğunu ancak gelinen noktada Koranavirus pandemisi ile birlikte hekimlere ve sağlık çalışanlarına olağan sağlık hizmetleri dönemindeki performans baskısı, gerekli olmayan sağlık hizmeti tüketimi ve hekim emeği üzerinden yaratılmaya çalışılan "hasta/müşteri memnuniyeti", SABİM-CİMER şikayet hatları ve yönetici baskılarının üzerine şimdi de çığ gibi büyüyen vaka sayıları ile pandeminin "virüs yükü" bindirildiğini söyledi.

'HEKİMLER ARTIK NEFES ALAMAYACAK HALE GELDİ'

Prof Ömeroğlu, Kovid-19'un zayıflatlatılamadığı ve yaygınlaşma eğiliminin arttığı bu dönemde Türk Tabipler Birligi ve odaları olarak taleplerinin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu boğucu ortamın görülmesi ve artık nefes alamayacak hale gelip tükendiklerinin farkına varılması olduğunu söyledi.

'ALKIŞLARIN YERİNİ HÜZÜN ALMIŞTIR'

COVID-19 pandemisi ile mücadele, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiği bir anlayışla sürdürülemeyeceğini ifade eden Ömeroğlu, "Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz, birileri televizyonlardan, twitter mesajlarından başarı hikayeleri anlatırken bizler ölüyoruz! Koşulların pandemiye uygun olarak iyileştirilmediği; eşitlik, adalet anlayışından uzak görevlendirmelerle mağduriyetlerin yaratıldığı; hekimlerin yakın geleceğe dair kaygılarının arttığı bugünlerde, sesini duyuramayan, umudunu yitiren hekimlerin emeklilik ya da istifa sayısındaki artış ciddiye alınmalıdır" diye konuştu.

'EMPATİDEN YOKSUN, ÇÖZÜM ÜRETMEYEN'

Kötü yönetim ve 'her şeyi ben bilirim' anlayışının ürünü olan bu tablonun sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, "Aylardır özveri ile çalışan hekimleri emeklilik ya da istifa noktasına getiren etmen yöneticilerin beceri ve empatiden yoksun, çözüm üretmeyen dayatmaları ve vurdum duymazlıklarıdır" dedi.

TTB ve tabip odaları olarak hekimlere görevlerinden uzaklaşmamaya, Sağlık Bakanlığı’nı ve ülkeyi yönetenleri ise yasaklama, kısıtlama ya da cezalandırmayı akıllarına bile getirmeden hekimlerdeki bu sıkışmışlığın ve tükenmişliğin farkına varmaya davet eden Ömeroğlu, "Pandemi ile mücadele sürecinin toplumsal ayağını iyi yönetemeyen, toplumda günlük hayata yansıyan bir pandemi bilinci oluşturamayan, "başarı hikayesi" yaratma çabasından kaynaklı, gerçekler yerine sanal rakam ve beklentiler ile pandemide kontrolü kaybettiği anlaşılan yöneticilerin; hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak vermesini istiyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanlarında manevi olarak yaşanmakta olan çöküş ve tükenmişliğin, düşük temel maaşlar, komik düzeydeki performans ödemeleri ile iç içe geçerek pandemi sürecinde yaratabileceği moralsizlik ve zaaflar konusunda yetkilileri uyarıyoruz" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak maaşlarında artış yapılması, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının performans dahil hiçbir ön koşul ve sınırlamaya tabi kılınmadan, emekliliğe yansıyan, TTB'nin talepleri doğrultusunda temel maaş alabilmelerinin sağlanması yönünde çağrıda bulunan Ömeroğlu, "Bu gerçekleşinceye kadar mevcut döner sermaye ödemelerinin salgın bitinceye kadar tavandan ödenmesini, bu iyileştirmenin Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışanlara da yansıtılmasını istiyoruz" diyerek, hekimler olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da işlerini severek ve onurla yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Öneri ve taleplerin dikkate alınmasını yenileyen Ömeroğlu, "Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız" dedi.

ttb hekimler nefes ALKIŞ geldi hale