'Tüm engellemelere rağmen haberciliğe devam edeceğiz'

Mezopotamya Ajansı'na, 'Erişim Sağlayıcılar Birliği' tarafından getirilen sansürü ajansın çalışanları değerlendirdi: 'Sansür bu çağda geçerli ve anlaşılabilir bir yöntem değil.'

'Tüm engellemelere rağmen haberciliğe devam edeceğiz'

Emre ÜNSALLI

ARTI GERÇEK - Bölge illerinde yaşanan her türlü hak ihlalini haberleştirip dünyaya duyuran gazeteciliğin adıydı Dicle Haber Ajansı. O dönem DİHA olmasaydı Sur'da, Cizre'de, Silopi ve Nusaybin'de yaşanan hak ihlalleri, operasyonlarda öldürülen siviller hakkında bir haber olacaktık. İhlaller olduğunu bilmemize rağmen şiddeti hakkındaki tahminlerimiz tevatür olarak kalacaktı.

BÖLGE İLLERİNİN SESİ OLDULAR

DİHA'nın sesi kesilince, bölge illerinin de sesi kesilmiş gibi oldu. Muhalif medya, karanlığa bürünen illerden asgari ölçüde haber alıyor, aldığı bilgiyi ise doğrulama sorunu yaşıyordu.

BAĞIMSIZ HABERCİLİK SANSÜR ENGELİYLE MÜCADELE EDİYOR

İşte tam o sırada bağımsız habercilerin kurduğu 'Mezopotamya' adlı bir haber ajansı, hazırladığı haberlerle bölge illerinde yaşanan her şeyi yeniden görünür, duyulur hale getirdi.

Yaklaşık 5 aydır yayın hayatına devam eden Mezopotamya Haber Ajansı, İnternet Erişim Sağlayıcılar Birliği toplantısında alınan bir kararla, erişim engeliyle karşılaştı.

Birliğin, başta Mezopotamya Haber Ajansı olmak üzere Demokrat Haber, Özgürlükçü Demokrasi ve 1HaberVar adlı haber siteleri için aldığı erişim engeli kararı Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin bir kararına dayandırıldı:

"Bu internet sitesi (http://mezopotamyaajansi.com) Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 02-01-2018 tarih ve 2018/24 sayılı kararına istinaden 5651 sayılı Kanun uyarınca Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellenmiştir."

'SANSÜR BU ÇAĞDA GEÇERLİ VE ANLAŞILABİLİR BİR ŞEY DEĞİL'

İnternet Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin kısmi engellemesine rağmen habercilik yapmaya devam eden Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Sedat Yılmaz, Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede, sansürün bu çağda geçerli ve anlaşılabilir bir şey olmadığına dikkat çekti.

Bölgede yaşayan tüm kesimlerin sorunlarını ve taleplerini dile getirmeye, olduğu şekliyle kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini belirten Sedat Yılmaz, bunun sadece mesleki değil vicdani ve ahlaki bir görev olduğunu da söyledi.

Sorunun Mezopotamya Ajansı’nın erişimini engelleyerek çözülemeyeceğini ifade eden Yılmaz, engeller çıktıkça muhakkak birilerinin farklı yol ve yöntemlerle haberciliğe devam edeceğini belirtti:

"Bu Türkiye’nin anti demokratik gidişiyle ilgili bir durum. Bu süre içerisinde en ufak bir talebin, itirazın kabul edilemez olduğu bir süreç. Siyasal iktidar kendi kurduğu düzenin içerisindeki korkuları yaşıyor. Bu korkular içerisinde farklı sesleri ve itirazları kaldıramıyor. Baskılama yöntemiyle, sansürleme yöntemiyle, reddetme yöntemiyle susturmaya çalışıyor. 21. Yüzyıl gibi bir çağda da anlaşılması güç bir yöntem."

Türkiye'de erişim engeliyle sansürlenmaya çalışılan mezopotamya Ajansı artık 'www.mezopotamyaajansi.org' adresinden haberciliğe devam ediyor.

nusaybin cizre sur hak ihlalleri silopi Bölgedeki operasyonlar Mezopotamya Ajansı Muhalif medya