TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk: 20 yıllık sendikacıyım, bugünkü gibi denetimsizlik görmedim

'Eskiden işyerine şikayet yapılsa, Çalışma Bakanlığı ya da İŞKUR müfettişleri oraya giderdi. Şimdi beş kez şikâyet edilen yerlere bile müşfettiş gönderilmiyor. En küçük bir denetim yok.'

TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk: 20 yıllık sendikacıyım, bugünkü gibi denetimsizlik görmedim

E- ticaret tüketim metalarının dolaşımını daha çok hızlandırdı. Bu alan genişledikçe tecrübeli kargo firmaları ile yeni kurulan dağıtım firmalarının rekabeti çalışanların üzerine ayrıca yük getirdi.

Rekabet bazı 'özel' günlerde, kampanyaya dönüşürken düşük ücretli kargolar, çalışana fazla mesaili günlere dönüşüyor. Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Başkanı Kenan Öztürk ile konuşan Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş, e- ticaret sektörünün çalışanlara yarattığı sorunları aktardı.

Daha az maliyetle, depolama alanına ihtiyaç duymadan kurulan şirketler en ucuz yolla, en fazla kazanmanın yolunu bulmuş durumda. Kargo firmaları ve alt şirketlerle anlaşan şirketler, çalışanlarının yüzünü dahi görmeden sömürü gerçekleştirebiliyor.

'KURALSIZ ÇALIŞMANIN TÜM ARAÇLARI KULLANILIYOR'

TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk, 20 yıldır sendikacılık yaptığını, bugünkü gibi bir denetimsizlik görmediklerini ifade etti. Öztürk, "Kuralsız çalışmanın tüm araçları buralarda kullanılır oldu. İşin daha kötü yanı, Çalışma Bakanlığı, İŞKUR gibi kurumların da olaya duyarsız kalmaları. Eskiden bir işyerine şikâyet yapılsa, Çalışma Bakanlığı ya da İŞKUR müfettişleri oraya giderdi. Sonuçta devletin aldığı vergi ve prim geliri söz konusu. Şimdi beş kez şikâyet edilen yerlere bile müşfettiş gönderilmiyor. En küçük bir denetim yok. Hatta merdiven altı şirketler bile 3 aylık, 6 aylık İŞKUR programları ile işçi çalıştırıyor" dedi.

Mlüteci işçilerin ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak kullanıldığını ifade de eden Öztürk, "Çoğu, kolay atabileceği göçmen işçileri çalıştırıyor. Her tarafta Suriyeli, Pakistanlı, Afganistanlı, Türkmenistanlı ya da bir başka ülke yurttaşlarını görüyoruz" şeklinde konuştu.

SİGORTALI OLMAK LÜKS

Sorunlara ilişkin ilgili mercilere başvurulardan bir sonuç alamadıklsarını söyleyen Öztürk, "Şikâyetler valilik, İŞKUR ve Emniyet arasında dolaşıp duruyor. Hem bu gayri insani koşullarda çalışanlara yazık hem de sigorta, işçi ve işveren primi ödeyen işverene. Sigortalı olmak yalnız bizim işkolunda değil, pek çok sektörde lüks haline geldi" ifadelerini kullandı.

çalışma bakanlığı KARGO