Turgut Kazan: Salgın önlemi 70 maddelik infaz değişikliğiyle gündeme getirilmez
'Gerçekten amaç ‘Cezaevlerinde ferahlama yaratılsın ve salgın cezaevlerinde bulaşmasın, insanlar ölmesin’ ise bu 70 maddelik infaz değişikliğiyle gündeme getirilmez.'
![Turgut Kazan: Salgın önlemi 70 maddelik infaz değişikliğiyle gündeme getirilmez](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/103583.jpg)
Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, infaz düzenlemesi hakkında sorulara cevap verdi. Kazan: "2010’daki referandumda amaç yargıyı ele geçirmekti. Şimdi de birilerini cezaevlerinden çıkarmak istiyorlar" değerlendirmesi yaptı.
AKP ve MHP'nin birlikte hazırladığı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" sürüyor. Kamuoyuna af ya da koronavirüs tedbiri olarak yansıyan düzenlemenin kapsamında ifade ve basın özgürlüğü ile siyasi suçlamalarla cezaevinde bulunanlar bulunmuyor. Bunun yerine topluma ve bireye karşı suç işleyen on binlerce mahkumun tahliye edilmesi gündemde.
'2010 REFERANDUMU BENZERİ BİR ALDATMACA'
İnfaz düzenlemesiyle ilgili Evrensel'den Erdi Tütmez'e açıklamalarda bulunan hukukçu Turgut Kazan, "Gerçekten amaç ‘Cezaevlerinde ferahlama yaratılsın ve salgın cezaevlerinde bulaşmasın, insanlar ölmesin’ ise bu 70 maddelik infaz değişikliğiyle gündeme getirilmez. Böyle bir yasa görüşmesinin komisyonda ve parlamentoda ağızlar kapalı şekilde yapılması olacak iş değil. Aklınızı peynir ekmekle mi yediniz! İnfaz değişikliği böyle bir zamanda, böyle bir şartta mı olur? Demek ki bir şeyleri gözlerden kaçırmak, insanları kandırmak için bunlar yapılıyor. Amaç muhaliflerinizi daha da içeri atmak için bir değişiklik. Yani ‘Cezaevlerini boşaltalım da muhalifleri daha çok içeri alalım’ değişikliği. Bu düzenleme de 2010 referandumu benzeri bir aldatmacadır" dedi.
'AMAÇ MUHALİFLERİ İÇERİ ALMAK'
Kazan nasıl bir yöntem izlenilmesi gerektiğine dair ise "Yapılması gerekenler oysa çok basit. Gerçekten salgına karşılarsa, salgının yayılmasını engellemek istiyorlarsa bu çok kolay. Tutuklular var. Bu tutuklulardan 45 bini davası açılmayanlar ya da davası görülenler. 35 bini hükümözlü olanlar. Bir de kronik hastalıkları olanlar var. Mahmut Alınak gibi gibi. Selahattin Demirtaş’ın da kronik hastalığı olduğu açıklanmıştı, o gibi. Kronik olanlar da sayılır.
Sonra tutuklulara gelirsin. Davası açılmayanlar için kanuna koyarsın dersin ki ‘Adli kontrole çevirdik’. Haftada bir gün o kişiler karakola gider. Hükümözlü olanlar da cezasını evde çeker, elektronik kelepçe takılır. Oldu 80 bin kişi… Çocuklarıyla yatan anneler var bir de… 10 bin kişi daha bu kapsama alacaksınız 5 yıldan az ceza almış hükümlüler var. O kişilerin cezalarını da ertelersin. İşte bu kadar basit! Ama yola başka bir amaçla çıkıldı. O amaç da, başka muhalifleri de içeri almak" ifadelerinde bulundu.
'TARTIŞMALARA KATILMAMAK GEREK'
Muhalefet partilerinin düzenlemeyle ilgili tartışmalara katılmaması gerektiğini ifade eden Kazan "Açıkçası ben Adalet Komisyonunda da Mecliste de adaletli bir değişiklik hiç beklemedim. Bu görüşmelerde de uzlaşma olmamışsa, benim görüşüm bu tartışmalara katılmamak gerek. Bu düzenlemeyi hazırlayanlara ‘Sizin amacınız farklı ve biz buna alet olmayacağız. 90 bin kişi için oturup konuşacaksak tamam’ denmeli. Çünkü düzenlemeyi hazırlayanların amacı başka"