Türk Eczacıları Birliği Delegesi Tahir Özelçi: Bazı kanser ve diyabet ilaçları hastalara ulaştırılamıyor
Yusuf DURDU
MALATYA - Türk Eczacıları Birliği Delegesi Tahir Özelçi, ilaç kriziyle ilgili Malatya Eczacılar Odası’nda açıklama yaptı. 16 Aralık’ta İlaç Fiyat Kararnamesinde bir düzenleme yapılarak ilaç fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapıldığını anımsatan Özelçi, Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlandırmasına göre 1 euronun daha önce 14 TL'den hesaplanırken, şimdi 17.55 TL'den hesaplandığına dikkat çekti.
Euro kurunun esas karşılığının 31.78 TL olduğunu hatırlatan Özelçi, "Firmalara yüzde 25 oranında zam verilmesi ama bunun yanı sıra bu işin yükünü, emeğini, cefasını çeken eczacıların kâr oranlarında herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi eczacılarımızı ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü sahaya baktığınız zaman ilaca ulaşımın en son noktası, hastaya hesap vermek durumunda bulunan nokta eczacılarımızdır. Dolayısıyla eczacılarımızın da kârlılık oranlarında acilen düzenlemeye gidilmeli ve eczacılarımızın da yaşam standartları daha da yüksek seviyeye çekilmesi için bu düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu.
'KARARNAME İLACA ULAŞMAYA ENGEL'
"İlaç Fiyat Kararnamesi artık kadüktür, görevini yerine getirememektedir" diyen Özelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üstelik kararnameyle 10 günlük süre sonrasında bu ilaç fiyatları yürürlüğe girecektir. Şimdi hem firma hem dağıtım kanalları eczanelere ilaç sevkiyatını durdurmuş durumdalar veya çok kısıtlı yapmaktadırlar. Halk sağlığının önemli olduğu bu noktada insanların ilaca ulaşamaması, kanser hastasının ilacını bulamaması, astım, KOAH hastasının ilacına ulaşamayıp nefessiz kalması, tansiyon hastasının tansiyonun yükselmemesine çare bulamaması bizleri ziyadesiyle üzmektedir."
'KANSER VE DİYABET İLAÇLARINA KARARNAME NEDENİYLE ULAŞILAMIYOR'
İlaç Fiyat Kararnamesi'nin yeniden güncellenmesi veya yeniden yapılması gerektiğini dile getiren Özelçi, şöyle dedi:
"İlaç fiyatları üzerinden sağlıkta tasarruf yapılmamalıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaca ulaşım engellememektedir. Yeni modül ilaçların da Türkiye'ye girmesi engellemektedir. Kanser ve yeni bulunan kanser ilaçları, yeni bulunan diyabet ilaçları sırf ilaç fiyat kararnamesinden dolayı düzenlemenin yetersiz olmasından dolayı ülkemizdeki insanlarına ulaştırılamamaktadır. Ülkemiz insanları bütün dünyanın kullandığı bu yeni nesil ilaçları kullanamamaktadır. Dolayısıyla ülkemiz insanının sağlığıyla oynanmaktadırlar. Bizim yetkililerden beklentimiz, bakanlığımızdan beklentimiz, bir an önce kadük olan İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden yapılmalı, yeniden düzenlenmelidir.”
'DEPREM BÖLGESİNDE ECZACI SAYISI HIZLA DÜŞÜYOR'
Deprem bölgesinde eczacıların durumuna da dikkat çeken Özelçi, şu çağrıyı yaptı:
"Deprem bölgesinde görev yapan eczacılarımıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak protokolle süspansiyonlar uygulanmalı. Çünkü deprem bölgesinde görev yapan eczacılarımızın sayısı hızla düşmektedir. 39 eczacımız konteynerde hizmet vermekte. Bunun yanı sıra 18 eczacımız geçici kapama yapmış durumda. Yaklaşık 23 eczacımız da il dışına nakil yapmış durumda.
Eğer deprem bölgesinin tümüne süspansiyonlar uygulanmazsa, teşvik uygulanmazsa bu sayılar hızla artacak. Dolayısıyla deprem bölgesinde hizmet yapacak eczane sayısı hızla azalacaktır. İnsanlarımız da ilaca bir kez daha katmerli olarak ulaşamayacaktır. Bizim Sosyal Güvenlik Kurumu'nda beklentimiz deprem bölgesindeki iskontoların sıfırlanmasıdır. Bunlar yapılmazsa deprem bölgesinde ilaca uğraşım daha da zorlaşacak, daha da imkânsız hale gelecektir."