Türkiye, AKPM'den 1 yıl süre istedi
AKP'lilerin verdiği öngerelerde öncelikle Türkiye'nin denetleme sürecine alınmasına yönelik paragrafların silinmesi istendi.
DÜNYA- AKPM’deki oylama öncesinde Denetim Komitesi’nin raporuna AKP ve HDP’liler değişiklik önergesi vermede birbiriyle yarıştı. Toplam 62 değişiklik önergesi verilirken, çok sayıda milletvekili de konuşma için başvurdu.
Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, AKP’lilerin verdiği önergelerde öncelikle denetleme sürecine alınmasına yönelik paragrafların silinmesi istendi. Kabul görmesi beklenmeyen bu önerinin yanı sıra ikinci önemli talep ise Türkiye ile ilgili denetleme sürecinin 2018’e ertelenmesi oldu.
Sunulan önergede "Asemble , 2018 Nisan oturumunda Türkiye tarafından bu karardaki tavsiyelere yönelik atılan adımları, denetleme sürecini yeniden açmak da dahil değerlendirecektir" denildi.
Böylece Türk heyeti 1 yıl süre istemiş oldu.
6 YENİ EKLEME YAPILDI
Türkiye’nin yeniden denetleme sürecine alınmasını öngören kritik oylama öncesinde denetleme komitesi bir dizi değişikliği kabul etti. Türkiye’nin 2018’e kadar denetleme sürecine alınmasını öngören teklife, dün Denetim Komitesi’nin toplantısında ‘ölüm cezası’ ve referendum sırasındaki YSK’nin tutumu damga vurdu. Türkiye ile ilgili karara 6 yeni ekleme yapıldı.
Karara eklenen 6 yeni hüküm şöyle:
Ölüm cezasının Avrupa Konseyi üyeliği ile uyuşmadığı ve toptan bir cezalandırmadan parlamentonun kaçınması gerektiği; böyle bir kararın üyeliği tehlikeye sokacağı.
Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin yerel yönetimlerle ilgili konvansiyonunu ihlal ettiği ve Güneydoğu’da tutuklu bulunan belediye başkanlarının serbest bırakılması.
OHAL soruşturma komisyonunun daha fazla gecikme olmaksızın tam olarak aktif hale getirilmesi ve kişilerin önceki durumlarına dönebilmesi.
Gözlem heyetinin raporu doğrultusunda referandumun adil olmayan bir şekilde gerçekleşmesinden ve iki taraf arasında eşitlik olmamasından üzgün olduğu dile getirildi.
Referandumun meşruiyeti hakkında ciddi soru işaretleri ortaya çıkmıştır. YSK’nin bu iddiaları ciddi şekilde araştırması gerekir.
Anayasadaki 18 maddeyle ilgili Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerine uyulmalıdır.