'Türkiye, dünya gazeteciler zindanına döndü'
Özgür Gazeteciler İnisiyatif Sözcüsü Boltan, 168 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kasım ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Açıklamayı okuyan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, gazetecilere yönelik baskıların her geçen ay daha da ağırlaştığını söyledi.
GAZETECİLER, 1994’TEN BU YANA HEDEFTE
1990’lı yıllardan bu yana gazetecilere yönelik uygulanan baskıların değişmeden devam ettiğine dikkat çeken Boltan, 1994 de Özgür Ülke gazetesine yapılan bombalı saldırıyı hatırlattı. 23 yıl önce yapılan bombalı saldırının karanlık ve paramiliter güçler tarafından gerçekleştirildiğini ifade Boltan, "Bina harabeye döndü ve gazeteci Ersin Yıldız katledildi. Saldırganlar gazeteye bitirmek için bu saldırıyı yaptılar. Ancak istedikleri olmadı. Gazeteye olan destek büyüdü ve kesintiye uğramandan yayın hayatını o saldırı itibarı ile devam ettirdi. Özgür basın bu saldırganları açığa çıkarıp teşhir etmesine rağmen bunlara yönelik hiçbir soruşturma ve dava açılmadı. Açılmadı çünkü saldırganlar devlet ve Tansu Çiller hükümetinin bir yerlerinde görevliydiler ve saldırıyı da devlet ve hükümet hesabına yapmışlardı" dedi.
"TÜRKİYE, ‘DÜNYA GAZETECİLER ZİNDANI’NA DÖNDÜ"
Geçmişten günümüze, gazetecilere yönelik baskıların hala devam ettiğini ifade eden Boltan, "Bu gün de devlet ve hükümetin gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik amacı ve hedefi değişmemiş. Hatta artarak devam etmektedir. Bu gün fazlasıyla gazeteciler saldırıya uğruyor, araçları kırılıyor, el konuluyor, gözaltına alınıyor, haklarında davalar açılıyor ve zindana atılıyorlar. Türkiye, ‘dünya gazeteciler zindanı’ olarak ifade ediliyor" diye konuştu.
168 GAZETECİ CEZAEVİNDE
Türkiye’de toplam da 168 gazetecinin şu anda cezaevlerinde olduğunu ifade eden Boltan, Kasım ayında 7 gazetecinin gözaltına alındığını söyledi. Boltan’ın açıkladığı raporun detayları şunlar: "4 Gazeteci tahliye edildi, 28 Gazeteci ile 1 haber ajansı hakkında ise dava açıldı. 27 Gazeteci yargılandı. 17 Medya kuruluşun yayını RTÜK’ten çıkartıldı ve yayın hakkı iptal edildi. 3 gazeteciye 4 yıl 9 ay hapis cezası 3 gazeteciye ise 106 bin TL para cezası verildi. 1 gazeteci bıçaklı saldırıya uğradı. 1 TV kanalına baskın yapıldı."
Boltan, inisiyatif olarak basına yönelik gerçekleşen tüm baskıları, saldırıları, işkence, gözaltılar ve zindana atılmalarını kınadı. Gazeteciler serbest kalmadan Türkiye’nin krizlerden kurtulamayacağını kaydetti.