Türkiye raporuna AKP ile birlikte ret oyu veren CHP'liler: Türkiye'deki gerçek durumu yansıtmıyordu
'Türkiye'deki muhalefet politikacılarının kötüleşen durumu' başlıklı AKPM raporuna ret oyu verenler arasında CHP Milletvekili Selin Sayek Böke de vardı.
ARTI GERÇEK- CHP, dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) oylanarak kabul edilen Türkiye raporu için ret oyu kullandı. Türkiye'deki baskıları, tutuklamaları ve hak ihlallerini işleyen rapora AKP’li, MHP’li ve Azeri milletvekillerinin yanı sıra CHP’li vekiller Selin Sayek Böke, Ahmet Ünal Çeviköz, Yunus Emre ve Haluk Koç da ret oy verdi.
CHP'li temsilcilerin ret oyu vermesi tepki çekerken partiden "neden ret oyu verdikleri"ne dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada CHP'li vekillerin rapora girmesini istediği, CHP'li vekillere ve sivil toplum temsilcilerine yapılan tutuklama ve baskıların rapora alınmadığı, daha çok HDP'lilerin maruz kaldığı hak ihlalerinin öne çıkarıldığı ifade edildi.
Bu nedenle raporun "eksik" olduğu savunulan açıklama şöyle:"AKPM toplantısında 'Türkiye'deki muhalefet politikacılarının kötüleşen durumu' başlıklı bir karar tasarısı görüşülmüş ve oylanmıştır. Karar tasarısının yayımlanması ile birlikte metinde 'muhalefet politikacıları' olarak anılan isimlerin Türkiye'deki gerçek durumu yansıtmayan eksikliklerle dolu olduğu görülmüştür. Bu durum raporun görüşüldüğü izleme komitesindeki temsilcimiz tarafından dile getirilmiş, eski milletvekilimiz Eren Erdem'in durumuna, ayrıca Türkiye'de muhalefete yapılan baskıların sivil toplum mensuplarına da yaygınlaştırıldığına, örneğin Osman Kavala, Metin Akpınar, Müjdat Gezen gibi isimlerin durumuna, CHP Genel Başkanı ve milletvekillerine açılan ölçüsüz tazminat davalarına dikkat çekilmiştir.
'GÖRÜŞLERİMİZ RAPORA YANSITILMADI'
Bu görüşlerimizin hiç biri metne yansıtılmamış, karar tasarısı toplumsal muhalefetin partiler dışı dinamiklerini tamamen görmezden gelen, muhalefete yapılan baskıyı da neredeyse sadece Öcalan'ın cezaevi koşullarına dayandıran, bir siyasi partinin politik perspektifini muhalefetin diğer tüm bileşenlerini yok sayarak kağıda döken bir metin halinde konseyin oyuna sunulmuştur. Son olarak rapor, Türkiye'nin Demirtaş ile ilgili AİHM kararını uygulamaması halinde Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğinin geleceğini Bakanlar Komitesi'nde tartışmaya açacak kadar ileri giden bir hal almıştır.
‘TÜRKİYE’NİN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ’
İktidar AİHM kararlarının uygulanması yükümlülüğümüzü hiçe sayan tutumunu sürdürmeye niyetli olduğunu göstermiştir. CHP ise, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğini önemsemekte ve bu üyeliğin Türkiye'nin yeniden demokratik özgürlüklere kavuşması için mutlaka sürdürülmesi gerektiğini düşünmektedir. Ülkemizin üyeliğini sorgulayan bu karar tasarısını bu yönüyle kabul etmediğimizin mutlaka gösterilmesi ve bu yaklaşımın reddedilmesi karar tasarısına olumsuz oy vermemizdeki yukarıda dile getirilen eksikliklerle birlikte en önemli saikleri oluşturmuştur."