'Türkiye, 'verimli' olması için 5 gün yerine 4 gün çalışmalıdır'

'Gereksiz, amaçsız ve yararsız yere yapılan her çeşit iş, işlem ve harcama israftır.'

'Türkiye, 'verimli' olması için 5 gün yerine 4 gün çalışmalıdır'

Hürriyet yazarır Yalçın Bayer, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül'ün "Türkiye, ‘insan mutluluğunu’ sağlayarak ‘verimli’ olması için 5 gün yerine 4 gün çalışmalıdır." değerlendirmesi hakkında "Haftada en az bir günü tembel geçirmenin, strese ve yüksek tansiyona oldukça iyi geldiğini biliyor musunuz?" yorumunda bulundu.

Bayer'in Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

AZİZ AKGÜL’Ü DİNLEMEK
İLK ÖNCE SU TASARRUFU YAPALIM

"İSRAF bir davranış biçimidir" diyor Prof. Dr. Aziz Akgül... Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı aynı zamanda. Diyor ki: "Türkiye, ‘insan mutluluğunu’ sağlayarak ‘verimli’ olması için 5 gün yerine 4 gün çalışmalıdır. Diğer taraftan, refahın arttırılmasını sağlamak için israf alanları azaltmalıdır" diyor.

Aziz Hoca’yı dinlersek anlatımlarının öğretici yönünü herkesin ‘alması’ gerekiyor."Gereksiz, amaçsız ve yararsız yere yapılan her çeşit iş, işlem ve harcama israftır. İsrafın önlenmesi ise hayatımızda gereksiz, amaçsız ve yararsız hiçbir şeyi yapmamaktır. İsraf haddi aşmaktır. İsraf bir davranış bozukluğudur. İsraf, görgüsüzlük ve açgözlülüktür. Mesela gereksiz bir şekilde yüksek sesle konuşmak da israftır. Yapılan bütün iş ve işlemler ile harcamalarda orta yol en iyi yoldur. Cimrilikten de kesinlikle kaçınmak gerekir. Refah ve mutluluğumuzun gerektirdiği yeterlilikte harcama veya işlemi yapmak gerekir. Ancak her işimizde gereksiz, yararsız ve amaçsız işlemlerden kaçınmalı ve mümkün olduğu kadar verimli ve etkin olmalıyız. ‘Sürdürülebilir olmayan kalkınma buzdağı’nın su üstündeki yansımaları şöyle belirtilebilir:

KURAKLIK BİZİ MAHVEDECEK

İsraf edilen içme suyu ve aşırı atık su oluşumu, aşırı sera gazı ve CO2 salımı, yoksulluk ve gecekondulaşma, sosyal huzursuzluk, hava kirliliği, israf ve aşırı miktarda atık oluşumu. Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası, 2019 yılında 4 trilyon 280 milyar 381 milyon lira olarak gerçekleşti. Bir milyonda en fazla üç hataya izin veren altı sigma yönetim yaklaşımı dikkate alındığında; Türkiye’de bir milyon işlemde 6210 israf yapıldığı varsayımı çerçevesinde, türkiye’nin dört sigma seviyesinde olduğu tahmin edilmekte olup, milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf etmektedir. Buna göre Türkiye, 2019 yılında yaklaşık (4 trilyon 280 milyar 381 milyon lira x%15) yaklaşık 642 milyar lira kaynağını israf etti. Örneğin cuma günlerinin kaldırılmasıyla birlikte araç kullanımlarında ortalama olarak haftalık 2 bin kilometre azalma öngörülülüyor. Haftada en az bir günü tembel geçirmenin, strese ve yüksek tansiyona oldukça iyi geldiğini biliyor musunuz?"

Türkiye hürriyet çalışma 5 gün Yalçın Bayer