Türkiyeli genç avukatlar AİHM önünde nöbete başladı

Yurt dışında bir araya gelen avukatlar Koşulsuz Adalet Hareketi'ni kurdu.

Türkiyeli genç avukatlar AİHM önünde nöbete başladı

ARTI GERÇEK- Türkiye’de siyasi baskılara maruz kaldıklarını söyleyen avukatlar her hafta Cuma günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde bir araya geliyor.

Kuruluşunu 20 Kasım’da ilan eden Koşulsuz Adalet Hareketi; Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) taraf olmasına rağmen sözleşme maddelerini ihlal ettiğini belirterek nöbet eylemlerine başladı.

Genç avukatların temel talebi ise Türkiye’de maruz kaldıkları siyasi baskılara çözüm için AİHM'den ve Avrupa Konseyi’nin somut adım atması.

İlk nöbet eylemlerini 27 Kasım’da gerçekleştiren avukatlar, Türkiye’deki mahkemelerin iktidardan bağımsız olmadığına dikkat çekmek için önüne düğme dikilmiş hakim ve savcı cübbelerini korkuluklara giydirdi.

Türkiyeli genç avukatlar AİHM önünde nöbete başladı - Resim : 1

Koşulsuz Adalet Hareketi üyeleri yaptıkları açıklamada Türkiye’de gerçekleşen insan hakları ihlallerine ilişkin, "Yargısız infaz ve fail-i meçhul sonucu 2.125 kişi öldürüldü. Cezaevlerinde ve gözaltında nezarethanelerde 867 kişi öldürüldü. 56.900 kişi işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı. 847.175 kişi siyasi suçlamalarla gözaltına alındı. 202.302 kişi siyasi suçlamalarla tutuklandı. 153 milletvekili ve belediye başkanı tutuklandı, Halk tarafından seçilen 143 belediye başkanının yerine kayyum atandı. 3.038 basın, yayın, radyo, televizyon veya haber ajansı kapatıldı. 2.154 siyasi parti, sendika, vakıf veya dernek ya kapatıldı ya da kapatılma girişiminde bulunuldu" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in 2018 yılında sonlanmasına rağmen uygulamaların devam ettiğine dikkat çeken avukatlar, "Yalnızca 2016 ve 2018 yılları arasında, yani sadece 2 yılda, 1.056.000 kişi hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma açıldı.

134.000 kişi Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kamu görevinden
ihraç edildi.

204 medya kuruluşu kapatıldı" bilgilerini vererek, sayısal verilerle Türkiye’deki ağır insan hakları ihlallerinin ulaştığı boyuta dikkat çekti.

Hareket üyeleri bir sonraki eylemlerinde ise 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü özelinde Türkiye’deki kadın hakları ihlallerine dikkat çekmeye çalışacak.

khk avukat işkence ohal insan hakları Adalet ihlal kayyım kötü muamele Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi