Twitter Silivri’de büro açar mı?
Dün bir Alman gazeteciye sordum, 'Almanya’da Twitter’ın temsilcisi var, ama hapiste Cumhurbaşkanı’na hakaretten kimse yok' dedi.
Can DÜNDAR
ARTI GERÇEK - AKP, sosyal medyaya sansür getiren kanun teklifini dün Meclis’e sundu ve açıkça Twitter’a, "Ya gel teslim ol ya da ben seni burada yaşatmayacağım" dedi.
Yasa ilk bakışta makul bir gerekçeye dayanıyor: Sosyal medyada hakaretten, yalan haberden geçilmiyor; ama bunlara izin veren platformların Türkiye’de temsilcisi yok. Hükümet istiyor ki temsilci atasınlar, hesap verebilir olsunlar.
Bunu önce bizim desteklememiz gerekiyor; öyle değil mi? Çünkü en çok bizler, yani yalan rüzgarı karşısında gerçeği savunanlar, bu baskı rejimine karşı koyanlar, maaşlı bir trol ordusunun hakaretleri, saldırıları, tehditleri ile karşı karşıyayız.
Niye desteklemiyoruz o halde? Çünkü çok iyi biliyoruz ki, burada niyet, yalan haberle, hakaretle filan uğraşmak değil, serbest düşüncenin son kürsüleri haline gelen sosyal medya mecralarını da kapatmak; böylece özgür düşüncenin tabutuna son çiviyi de çakmak…
"Twitter’ın Almanya’da temsilcisi var, Türkiye’de neden olmasın" diyorlar. Dün bir Alman gazeteciye sordum bu tezi: "Doğru Almanya’da Twitter’ın temsilcisi var, ama hapiste Cumhurbaşkanı’na hakaretten kimse yok" dedi.
Bugüne kadar 400 bini aşkın web sitesini engellemiş, 40 bin tweet’e 10 bin YouTube videosuna, 6 bin Facebook içeriğine yasak koymuş bir iktidardan söz ediyoruz. "Twitter, Mvitter, hepsinin kökünü kazıyacağız" demiş bir Başkan’dan söz ediyoruz. Böyle bir ülkeye atanan temsilcinin, daimi ofisinin Silivri’de olacağını görmemek mümkün mü?
Kendimden örnek vereyim:
Nedense "ünlüler" diye adlandırılan listede, 5 milyon takipçiyle Twitter'da en çok takipçisi olan 10 kişiden biriyim.
Takipçilerim bilir; mesajlarımda ne hakaret vardır, ne tehdit, ne yalan haber… Buna rağmen hesabım için, Türk hükümeti tarafından defalarca engelleme kararı çıkarıldı. Twitter, kendi kurallarına aykırı görmediği için bu kararları bugüne dek uygulamadı. Şimdi uygulamazsa ya atadığı temsilciyi rehin alacaklar; ya da internet trafiğini daraltarak erişimi engelleyecekler.
Bu bizi susturur mu? Hayır elbette… Fikrimizi savunacak yeni yollar buluruz. Ama Twitter’ı terör örgütü statüsüne sokmak, sosyal medyayı kapatmak, Türkiye’yi hepten karanlığa sokar.