Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesinin üzerinden 14 yıl geçti
2004'te eşi ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz 13 kurşunla öldürülen Makbule Kaymaz, 'Ne o günü ne de sonrasında yapılanları unuttum' dedi.
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki evlerinin önünde 21 Kasım 2004 günü polisler tarafından açılan ateşle vurulan kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın ölümünün üzerinden tam 14 yıl geçti. Babasının vücudundan 8, Uğur'un küçük bedeninden ise 13 kurşun çıkarıldı.
Cinayetler sonrası yanı başlarına kalaşnikof marka bir silah bırakılan baba ve oğula dair Mardin Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'iki teröristin çatışma sırasında öldürüldüğü' söylendi. Daha ilk andan itibaren 'terörist' ilan edilen Uğur ve babasının faillerinden aradan geçen onca zamana rağmen hesap sorulmadı.
ANITLARI KAYYIM TARAFINDAN YIKILDI, ANNESİ İŞTEN ÇIKARILDI
Adaletin bir türlü sağlanmadığı olayda hayatını kaybeden Kaymaz'ı anısını yaşatmak için yapılan anıtlar ise, kayyımlar eliyle bir bir yıkıldı. 11 Haziran 2016 tarihinde Kaymaz'ın anısına dikilen heykel, Kızıltepe Belediyesi atanan kayyım tarafından kaldırılarak, yerine saat kulesi dikildi. Derik Belediyesi'ne atanan kayyım da Kaymaz'ın adının verildiği parkı yıktırdı. Yine Kızıltepe Belediyesi'ne bağlı Eğitim Destek Evi'nde 12 yıl temizlik işçisi olarak çalışan Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz, oğlu ve eşinin öldürülmesinin yıl dönümünde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden ihraç edildi.
'HER GÜN GÖZLERİMİN ÖNÜNDE'
Anne Makbule Kaymaz, eşi ve çocuğunun öldürülmesinin üzerinden geçen 14 yılı Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'a anlattı.
Her yıl dönümünde aynı acıyı tekrar tekrar yaşadığını belirten anne Kaymaz, o günün hâlâ gözlerinin önünden gitmediğini dile getirdi. 14 yılın kendisi ve diğer çocukları için çok zorlu geçtiğini söyleyen Kaymaz, "Biz sadece adalet istiyoruz. Barış istiyoruz. Ancak bu taleplerimiz karşısında zulüm ve baskı dışında hiçbir şey göremiyoruz. Biz ne o günü ne de sonrasını unuttuk, unutamadık. Adaletin geleceğine inancımız kalmadı. Ama bunun hakkını bu dünyada olmasa da ahirette elbet soracağız" diye konuştu.
'FAİLLER KAHRAMAN İLAN EDİLDİ'
Olayda sanık olan polislerin amirleri tarafından 'kahraman' ilan edildiklerini belirten Kaymaz, "Davada verilen kararla ikinci defa kahraman ilan edildiler. Bununla da yetinmediler. Oğlumu öldüren polis Serdar Gökbayrak 15 Temmuz'da yaşamını yitirdi. Hesap vermedi. Ama devlet onun Uğur'u öldürmesini görmemezlikten geldi. Sırf 15 Temmuz'da yaşamını yitirdi diye bir kez daha 'kahraman' ilan etti. Adını Kocaeli'de bir köprüye vererek, bir kez daha ödüllendirildi. Diğer polis de hâlâ görevinin başında. O da beraat etti" diyerek, faillerin cezalandırılmamasına tepki gösterdi.
'TEK İSTEĞİMİZ BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN'
Bu olayı unutturmayacağını söyleyen anne Kaymaz, oğlunun anısına yapılan heykel ve adının verildiği parkın yıkılmasını hatırlatarak, "Adını her yerden silmeye çalıştılar. Sadece unutturmak istiyorlar. Tahammül edemiyorlar. Bundan kaynaklı olayın bir yıl dönümünde beni işten attılar. 'Örgüte yardım' ettiğimi iddia ettiler. Tıpkı oğlum ve eşimin öldürülmesinin ardından yaptıkları gibi. Ama bunların yalan olduğunu artık dünya biliyor. Tek istediğimiz artık başka çocuklar yaşamını yitirmesin. Artık başka analar çocukları için ağlamasın. Barış olsun" dedi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesinin ardından 4 polis hakkında Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan dava, 'güvenlik' gerekçesiyle Eskişehir'e taşındı.
Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi 'meşru müdafaada bulundukları' iddiası ile tüm polislerin beraatına karar verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin oy birliğiyle onadığı karara karşı iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. AİHM, 2014 yılının Şubat ayında Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesine ilişkin 'yaşam haklarının ihlal edildiği' yönünde karar vererek Türkiye'yi toplam 70 bin avro maddi, 70 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM'in kararının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, yargılanmanın yenilenmesi talebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
Mahkeme başvuruyu herhangi bir gerekçe göstermeden reddederken, avukatlar 2015 yılında Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Ancak, AYM'ye taşınan dosya konusunda henüz karar verilmedi. (Mezopotamya Ajansı)