Ülkü Ocakları ile Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği protokolü imzaladı
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ülkü Ocakları arasında imzalanan, ‘milli ve manevi değerlerin aktarımı protokolü’ hakkında Eğitim Sen suç duyurusunda bulundu. Eğitim Sen, Milli Eğitim Müdürü’nün protokol imzalama yetkisi dışında çıktığını savundu.

Osman ÇAKLI
İSTANBUL – Balıkesir Ülkü Ocakları ile Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Eğitimde Milli ve Manevi Değerlerin Aktarımı İş Birliği Protokolü” imzalandı. Eğitim Sen Genel Merkezi de hem Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü hem de müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, ArtıGerçek’e yaptığı açıklamada, yalnızca müfredatla değil ÇEDES ve benzeri protokoller ile eğitimin dinselleştirildiğini söyledi. Şahin, siyasi bir çevreyle protokol imzalanmasının da yasal olmadığını kaydetti.
‘HERHANGİ BİR FORMASYONLARI YOK’
Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, ArtıGerçek’e yaptığı açıklamada, Ülkü Ocakları ile imzalanan protokolün yargıya taşındığını söyledi. Şahin, ÇEDES yöntemi gibi protokoller ile eğitimde ırkçılığın ve dinselleştirilmenin artırılmaya çalışıldığını şöyle anlattı:
“ÇEDES benzeri bir protokol aslında, yani sadece müfredatla değil bu tarz uygulamalar ile eğitim dinselleştiriliyor. Ülkü Ocakları ile öğrencilere ‘milli ve manevi değerlerin’ verilmesi noktasında bir protokol olduğunu biliyoruz. Eğitim dışındaki unsurların bu tarz protokoller ile eğitime dahil edilmesi yasal değil. Herhangi bir formasyonu olmayan ve siyasi çevrelerle ilişkisi olan yapılar eğitime dahil ediliyor. Biz öğrencilerin ırkçı ve şoven uygulamalarla karşılaşmasını istemiyoruz. Eğitim-Sen Genel Merkezi, hem Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında hem yürütmenin durdurulması hem de İl Müdür hakkında suç duyurusunda bulundu.”
‘DEVLET MEMURLARI KANUNU GEREĞİNCE SUÇ İŞLENDİ’
Eğitim Sen yaptığı suç duyurusunda Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Sendika, yaptığı açıklamada, protokol imzalama yetkisi dışına çıkıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“‘Ülkü ocakları’ gibi, bir siyasi partiyle iç içe bir örgütle iş birliğinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7'nci maddesi gereği memurlara yasaklanmıştır. İl Milli Eğitim Müdürü’nün, vakfın bir siyasi parti ile ilişkisini bilmemesinin mümkün olmadığından protokolü törenle imzalamasının, bulunduğu statünün ve üstlendiği görevin niteliği ile bağdaşmadığı, fiilin Türk Ceza Kanunu kapsamında görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu açıktır.”
‘ALİ TATLI CEZALANDIRILMALI’
Eğitim Sen açıklamasında, protokol çerçevesinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin Bakanlığa bağlı okullar ve eğitim kurumlarında görev yapanlar tarafından gerçekleştirilmesinin suç teşkil edeceğinden, aynı kanuna göre siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunanın cezasının ‘kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası olduğunu hatırlatılarak, şöyle denildi:
“MHP ile Ülkü Ocakları’nın karşılıklı sahiplenildiği ve iç içe geçmiş ilişkilere rağmen protokol imzalanması başta Anayasa olmak bahsettiğimiz yasal düzenlemelere aykırı olduğundan, Ali Tatlı hakkında kamu davası açılarak cezalandırılması istemiyle Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve hakkında disiplin ve idari yönden gereğinin yapılması istemiyle de Balıkesir Valiliği’ne şikâyette bulunmuştuk.”