Üniversite sınavında yeni sistem

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversite girişte yeni sistemin adını ve detaylarını açıkladı.

Üniversite sınavında yeni sistem

HABER MERKEZİ- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemelerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre, 2018-2019'da sınavın yeni adı "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" oldu. Sınav haziran ayında tek hafta sonunda üç oturumda gerçekleştirilecek.

İlk oturum temel yeterlilik esas alınacak (Türkçe-Matematik sınavı), ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın yeni sistemle ilgili açıklamaları şöyle:

"Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İkinci oturumda dört test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir…

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecek. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda altı oturumdan üç oturuma indirilmiştir. Sınavın sahibi olan YÖK olarak ÖSYM Başkanımızla bu hususu masaya yatırdık. Geçen seneki sıkıntılı durumların örnekleri bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var ama bu güvenlik endişesi ile sınav konforu arasında da bir denge tutturmamız lazım. Güvenlik ve sınav konforu arasında bir denge oluşturulacağı hususunu ben ÖSYM Başkanımızdan duydum.

Sınavın başlama saati ayrı bir husus, gelişen olumsuzlukları doğuran gelişmeler başka bir husus. İkinci hususta bir değişiklik olacak diye düşünüyorum. Temel Yeterlilikler Sınavı'nın iki ana ayağının olması husus dünyadaki en yaygın kullanılan bir sistemle benzerlik gösteriyor."

üniversite YÖK YKS