Üniversiteliler 'Öğrenci Konferansı'nda buluşuyor: 'Dersten çıkınca garsonluk yapmaya gidiyoruz'

Üniversiteliler 'Öğrenci Konferansı'nda buluşuyor: 'Dersten çıkınca garsonluk yapmaya gidiyoruz'
Farklı şehirlerden öğrenci toplulukları ve inisiyatiflerinin katılacağı 'Öğrenci Konferansı' 27 Kasım'da Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezinde gerçekleşecek. Konferans öncesi üniversiteliler yaşadıkları sıkıntıları Artı Gerçek'e anlattı.

Yağmur KAYA


İSTANBUL - Öğrenciler, derinleşen ekonomik krizin gölgesinde hem okumak hem de geçim mücadelesi vermek zorunda kalıyor. Devlet tarafından verilen bursların yetersiz olması değil ev kirasını ödemeyi söyleşi yaptığımız üniversite öğrencisinin deyimiyle, "Eve su sipariş ederken bile iki kere düşünüyoruz" noktasına sürükledi.

Öğrenciler hem baş etmek zorunda oldukları ekonomik kriz hem de yaşadıkları diğer sorunları, Türkşiye çapında üniversitesi öğrencilerinin bir araya gelmesiyle masaya yatırılacak. 27 Kasım da Beşiktaş'ta bulunan Akatlar Kültür Merkezi'nde yapılacak olan konferans öncesi öğrencilerin dertlerini ve konferansın amacını konuştuk. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Sümeyye Şen ve Karnaval Kumpanya'dan Egecan Özgür sorularımızı yanıtladı.

'BİR İHTİYAÇ OLARAK ORTAYA ÇIKTI'

- Konferans düşüncesi nasıl ortaya çıktı? Konferansla neyi amaçlıyorsunuz?

"Aslında konferans düşüncesini bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Çünkü Boğaziçi direnişiyle beraber ülke çapında farklı üniversitelerde küçüklü büyüklü direnişlerin oluştuğunu gördük. Öğrenciler birbirinden güç alarak farklı konulara dair harekete geçmeye, ses çıkarmaya başladı. Bu durum kimi zaman dayanışmalar gibi mekanizmalara dönüştü, kimi zaman sanatsal çeşitli üretimler oluşturdu. Biz de farklı alanlarda direnen öğrencilerin artık yan yana gelmeye, üretimlerini ortaklaştırmaya, beraber ses çıkarmaya ve birlikte eyleme geçmeye ihtiyacı olduğunu saptayıp bir öğrenci konferansı düzenlemeye karar verdik. Bu konferansla beraber öğrencilerin çeşitli alanlardaki sorunlarını konuşup çözümler üretmeyi hedefliyor, birbirini hiç görmemesine rağmen direnişe geçen öğrencilerin hep birlikte hayalini kurdukları üniversiteleri yaratmak için bir adım atmayı düşünüyoruz."

'HEP BERABER BULUŞURSAK NELER YAPACAĞIZMIZI GÖRMEK İSTEDİK'

"Şiarımızı da buradan belirleyerek “Direnişle güçleniyor, Öğrenci Konferansı’nda buluşuyoruz!” olarak belirledik. Güçlendiğimiz farkına vararak bir de hep beraber buluşursak neler yapacağımızı görmek, göstermek istedik. Direnişlerimiz birbirinden güç alacak ve hayatlarımızı, üniversitelerimizi yöneteceğimiz enerjiyi birbirimizden aldığımız güçte bulacağız. İmkânsız denilenleri beraber başaracağımızı görmeyi amaçlıyoruz."

konferans-duvar.jpeg

'BİRÇOK ÜNİVERSİTESİ TOPLULUĞU BULUNUYOR'

-Konferansa kimler katılacak? Neler tartışılacak?

"Konferansa ülke çapında farklı üniversitelerden kulüpler, topluluklar, öğrenci inisiyatifleri, dayanışmalar ve oluşumlar katılacak. Burada imzacı olan, çağrısını ek birliğiyle beraber yaptığımız ya da katılımcı olacak olan birçok üniversite topluluğu bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesinden Özgür Boğaziçi, Boğaziçi Sergi; İstanbul Üniversitesinden İÜ Dayanışması, eşitlik topluluğu, ÖKM Sahnesi, Vegan Topluluğu, Kadın Araştırmaları ve Dayanışma Komisyonu, Dramaturji Topluluğu; İTÜ’den Toplum için Teknik Topluluğu, CinsArı Kulübü, Vegan Kulübü, Taşkışla Sahnesi; Yıldız Teknik Üniversitesinden Yıldız Dayanışması, ÇRAK Topluluğu; Anadolu Üniversitesinden Özdüşüm Oyuncu Atölyesi; İstanbul Tıp Öğrencileri Kolu, Sakarya LGBT+ Dayanışması, Yalova Öğrenci Dayanışması gibi bir çok üniversitenin topluluğu ve konferans örgütleme birimleriyle üniversiteler katılacak."

'11 FARKLI KONUMUZ BULUNUYOR'

"Bireysel katılımın da açık olduğu konferansımızda üniversitelerde barınma, beslenme ve ulaşım sorunundan üniversitelerde kadın hareketine, kültür sanat ve spor faaliyetlerinden üniversitelerde oluşturulan ranta kadar tam 11 farklı sunum konumuz bulunuyor. Bu alanda yapacağımız çalışmaların tümünü, gelişmelerle birlikte sosyal medyamızda duyurmaya çalışıyoruz. Temel derdimiz, bu sunumlarla beraber öğrencilerin üniversitelerde yaşadıkları sorunları tartışmaya açıp çözüm önerileri üretmek olacak. Dolayısıyla da öğrencileri ilgilendiren tüm gündemleri konferansımızın bir parçası yapmaya çalışıyoruz."

"Bunların yanında şimdiye kadar gitmek istediğimiz konserlere, tiyatro oyunlarına olan hasretlerimizi ve yasaklaları da bildiğimizden, konferansımızı bir konserle bitirmek ve hep beraber eğlenmek istedik. Sorunlarımızı konuşup sonunda Aga B konseri ile hep beraber eğleneceğimiz bir gün planladık."

'DERSTEN ÇIKINCA GARSONLUK YAPMAYA GİDİYORUZ'

- Pandemi, üstüne derinleşen ekonomik kriz... Bu ekonomik krizde öğrenci olmanın zorluklarını anlatır mısınız?

"Bu soruya nereden başlayacağımı bilemedim neyi anlatsam başlarken diye düşündüm. Çünkü eve su sipariş ederken bile iki kere düşünüyoruz. Bozuk parayla ekmek alınamıyor. Ev kiraları, yurt ücretleri verilen KYK kredisinin kat kat fazlası. Kaldığımız evlerimize en azından yüzde 100 zamlar yapıldı. 1+1 evlerde çok kişi yaşıyor, evdeki en ufak şeyi fazladan harcama olarak görüyoruz. İnternet çağı dediğimiz çağda arkadaşlarımız ev internetlerini kapattırıyor. Okullarımızda yemekhanelere yapılan zamların oranlarını da yüzdelik üzerinden tarif etmek komik oluyor çünkü yüzdelik dediğimiz 0-100 arasındaki anlam ilişkisini tarif etmek için kullanılıyor bize verilen küflü ekmeklere, kurtlu yemeklere gelen zamlar ise son bir senede yüzdelik dilimi çoktan aşmış durumda. Herkes cebinde evinden getirdiği kahvesini taşıyor, dersten çıkınca garsonluk yapmaya gidiyoruz. Bunları görerek isyan etmeden yaşamak bizden çok fazla şeyi götürür. İsyan tam da burada insanlaşmayı getiriyor hayatlarımıza. Konferansımızda da ekonomi konusunu başlıkların altında ayrı ayrı inceleyeceğiz, bu sırtımıza binen ağırlık konusunda neler yapabileceğimizi tartışacağız."

-Sunumları kimlerin anlatacağı belli oldu mu?

"Öğrencilerin yaşadıklarını anlatmaları için dışarıdan birisi değil, dert de bizde derman da bizde diyerek sunumları konuya ilgisi olan, konu üzerinde çalışmak isteyen arkadaşlarımız sunacak. Örneğin Üniversitelerde Veganlık ve Hayvan hakları sunumu için İstanbul Üniversitesi'nden, İTÜ'den ve ODTÜ'den farklı vegan toplulukları sunumu yapıyorlar. Veya Üniversitelerde Rant sunumu ODTÜ ve İTÜ için çok yakıcı gündemler olduğundan bu iki üniversiteden katılımcılar tarafından sunulacak. Bunun için Üniversitelerdeki konferans örgütleme birimlerinin çalışmaları sürüyor. Sunumların hepsini topladığımız bir kitapçık ve interaktif olarak ulaşacağımız bir çalışma hazırlıyoruz."

-Dayanışma gösteren kurumlar, isimler oldu mu?

"Konferansı duyurduğumuz günden itibaren destek olan pek çok aydın, akademisyen ve sanatçı var. Örneğin sinema hocamız Özcan Vardar'dan yazar ve yönetmen Ümit Önal'a, Esra Mungan hocamızdan Hakan Karsak'a pek çok isim konferansımıza çağrı yaptılar. Konferansımıza olan dayanışmanın her geçen gün biraz daha büyüdüğünü görüyor ve bir adım daha ileriye atmaktan korkmamak gerektiğini söylüyoruz, kurumlar ve kişilerin burada tüm istekleriyle var olabileceklerini kendi üretimleri ile konferansta var olabileceklerini söylemek isteriz."

Öne Çıkanlar