Üniversiteliler uzaktan eğitim istemiyor
Üniversite öğrencileri uzaktan eğitim yerine yazın döneme devam etmek istiyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle bu yılın bahar döneminde üniversiteler uzaktan eğitim verecek. Öğrenci ve kimlik numarası ile girilen sistemde sınavların nasıl yapılacağı, uygulamalı derslerin ne şekilde işleneceği ise belirsiz.
Öte yandan ilk ve ortaokulda EBA sistemi üzerinden verildiği gibi canlı anlatım bulunmuyor. Akademisyenler belirli takvimler içerisinde PDF formatında belgeler yüklüyor sisteme. Kimi PDF'ler doğrudan kitabın yüklenmesi şeklinde. Öğrenciler ise sosyal medyada #uzaktaneğitimistemiyoruz etiketiyle kampanya başlattı. Üniversitelilerin gerekçesi eşitsiz koşullar.
Uzaktan eğitim yerine yaz tatilinde kampüse dönmek istediklerini belirten öğrenciler yetkililere, "Bırakın interneti, telefonun çekmediği köylerde yaşayan öğrenciler var" şeklinde sesleniyor. Bianet'ten Ruken Tuncel farklı üniversitelerde öğrenim gören bir kısım öğrenci ile uzaktan eğitimi konuştu.
'DÜŞÜNDÜKLERİ ÖĞRENCİ MODELİ OXFORD'DA'
Afyon Kocatepe Üniversitesi Mimari Restorasyon Bölümü 3. sınıf öğrencisi Samed Karakaya: "Hepimiz şehirde yaşamıyoruz, köyde yaşayan arkadaşlarımız var. İnternete erişimleri yok, bilgisayarı olmayanlar öğrenciler dahi var. Durum böyleyken, herkesi bir görerek aynı sisteme tabi tutmak doğru değil.
Talebim, erişim eşitliği. Hiç kimse hiçbir şekilde ne internet mağduru, ne bilgisayarsızlık durumu ne de içerik karmaşıklığı yaşamasın. Uzaktan eğitim bizim okulumuzda pazartesi başlayacak, bizim derslerimizi daha çok uygulama. Bu nedenle bizim için bu dönem bitti artık, seneye kaldık.
Düşündükleri öğrenci modeli Oxford'da, burası; Van'dan, Rize'nin yaylasından, Eskişehir'in dağ köyünden, Afyon'un ilçesinden, Mardin'in köyünden gelip de bırakın interneti, telefonun çekmediği köylerde yaşayanların öğrencilerin ülkesi."
'BÜTÜN EŞYALARIMIZ YURTLARDA VE ÖĞRENCİ EVLERİNDE KALDI'
Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Gizay Çelik, "Hepimiz aynı imkanlara sahip değiliz ve uzaktan eğitim süreci hepimiz için aynı şekilde işlemeyecek.
Bizim okulda uzaktan eğitim başladı ve telefondan girmek zorunda kalıyorum. İnternet donuyor ve söylenenlerinin birçoğunu kaçırıyorum. Ayrıca internet parası da ayrı bir dert. Madem uzaktan eğitim yapılıyor, o zaman interneti de ücretsiz sağlamalılar.
Bunun dışında birçok arkadaşımız yurtlarından çıkartıldı ve eşyalarını bile alamadılar. Tatil edildiği için benzer süreç biz evde kalanlar için de yaşandı. Bütün ders materyallerimiz yaşadığımız yerde ve biz ailemizin yanındayız. Tekrar bunları almaya çalışıyoruz bu da ikinci bir maddi yük.
Ben son sınıf öğrenciyim ve tez yazıyorum. Kütüphaneler ve arşivler kapalı, kaynaklardan yararlanamıyoruz. İnternet dışındaki kaynakları satın almak zorundayız.
İyi bir düzenlemeyle uygulamalı dersler için tercih edilen yaz eğitimi bu dönem için de uygulanabilir. Gerçi şu an biz uygulamalı derslerimizi de online eğitim üzerinden işliyoruz Nasıl olacak bilmiyoruz.
'TIP EĞİTİMİ UZAKTAN OLMAZ'
İsmini vermek istemeyen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi ise; "İnternete erişimi, kendine ait bilgisayarı olmayan fazlasıyla öğrenci varken; uzaktan eğitimin eşit, nitelikli ve erişilebilir olacağını düşünmüyorum. Hem teknik olarak hem nitelik olarak bunun alt yapısını göremiyorum.
Ayrıca tıp eğitimi usta-çırak ilişkisine dayanır. Teorik eğitimin yanında, bazen teorik eğitimleri de laboratuvarlarda görmemiz gerekebiliyor. Klinik bilgiler de görüyoruz ve pratik olarak uygulayabiliyor olmamız gerekiyor ki mezun olduğumuzda en azından temel yaşamsal konularda becerilerimiz olsun.
Uzaktan eğitim ile bu zaten sağlanamaz. Planlanan, teorik eğitimin uzaktan eğitimle verilip, mayıs ayında ise hastanede kalan klinik eğitimin verilmesi planlanıyor. Fakat salgının durumu ne olacak bilemiyoruz. Hocalarımızın teorik eğitim için bile yeterli vakit ayırabileceğini düşünmüyorum.
Her üniversitenin ve bölümün kendine özgü şartları vardır. Genel bir öneride bulunamayacağım ama 5. sınıf tıp fakültesi öğrencilerinin kalan stajları 6. sınıfa aktarılabilir veya salgının kontrolü sağlanır sağlanmaz eğitime kalınan yerden devam edilebilir.
'DÖNEMİN YAZA AKTARILMASINI İSTİYORUZ'
Kastamonu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Asaf Görentaş, "Bizim okulda classroom adı verilen bir sistemle sanal sınıflar kuruldu. Veriler o sisteme atıldı ve isteyen istediği saatte girip bilgiye erişiyor.
Fakat sorunlu yanı diyalog yok, sorularımızı yöneltemiyoruz. Okuyup geçiyoruz. Bizim yok ama başka arkadaşlarımızın uygulamalı dersleri var. Bizler dönemin yaz okulu şeklinde yaza aktarılmasını istiyoruz."
Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Bişar Arslan; "Yüz yüze eğitimde bile sorun yaşarken tam verim alamazken; bir de bir dönemi tamamen uzaktan alıyoruz.
Ben iki yıldır sayfa tasarımı dersi alıyorum, geçebilecek notu alabilirim ama derdim, not değil bunu öğrenmek. Ben şimdi bunu uzaktan eğitimle nasıl öğreneceğim?
Ayrıca bu dönem staj yapıyordum, hala devam ediyorum. Fakat uzaktan eğitimle beraber stajımın da kabul edilmeyeceği ve yazın yeninden yapmamı istiyorlar. Madem stajı kabul etmiyorlar, yazın yaptırıyorlar o zaman dersi de yazın versinler."