Urfa Barosu'ndan Kürtçe e-Reçete başvurusu
Urfa Barosu, anadilde sağlık hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ahmet Taş, e-Reçete sisteminde Kürtçe'nin olmamasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Ali GÜZEL
URFA - İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça'yı e-Reçete sistemine ekleyen Sağlık Bakanlığı'nın Kürtçe'yi gündemine almaması tepkilere neden oldu. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, Kürtçe'nin e-Reçete sistemine eklenmesi için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.
Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ahmet Taş, Kürtçenin sisteme eklenmemesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolunun anadil hakkının kullanımına bağlı olduğunu belirten Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3. maddesindeki eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağına vurgu yaptı.
'HALKIN KAMU HİZMETLERİNDEN ANADİLİNDE YARARLANMASI SAĞLANMALI'
Herkesin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşit olduğunu dile getiren Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır. Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ihlalin sona erdirilmesi, sonuçlarının giderilmesi, tekrarlanmasının önlenmesi, adli ve idari yoldan takibinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu çerçevede ayrımcılık yapmama, eşitlik ilkesinin ayrılmaz birer parçasıdır. Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının kullanımına bağlıdır. Anadilde sağlık hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı, halkın kamu hizmetlerinden anadilinde yararlanması sağlanmalıdır. Kürtçe konuşan yurttaşların; eşit yurttaşlık ilkesi gereğince en temel haklarından yararlandırılmasını arz ve talep ederiz."
'EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'
Artı Gerçek'e konuşan Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ahmet Taş, e-Reçete sisteminde Kürtçe'nin olmamasının anayasaya aykırı olduğunu anlattı.
Taş, şu açıklamayı yaptı: "Anayasa madde 56 uyarınca herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Eğer bir grup ya da kesim dezavantajlı konumdaysa ona ekstra imkânlar tanınır. Burada Arapça'nın yanı sıra yabancılara böyle bir imkân verilmişken Kürtçe'ye tanınmaması doğrudan eşitlik ilkesine aykırıdır. Biz de buradan yola çıkarak, Kürtçe'nin de e-Reçete sistemine bir dil seçeneği olarak eklenmesi için Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunduk. Bu haktan herkesin yararlanabilmesi gerekiyor."