'Uyuşturucu üretiminden ceza alanlar yasal izinle kenevir üretiyor'
Erdoğan’ın 'Burası merkez olacak' dediği Vezirköprü Narlısaray muhtarı Ali Sezgen kaçak kenevir ekiminden tutuklananların serbest kaldıktan sonra yasal izinle üretim yaptığını söyledi.
Fırat YEŞİLÇINAR - Onur DALAR
ARTI GERÇEK- Tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getiren AKP hükümeti ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte yeni üretim alanlarına yöneldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile yıllardır ithal edilen kenevirin yurt içinde tekrar üretileceğinin ‘müjdesini’, "Bize dost gözüken ülkeler kenevir üretimini bizden aldı" sözleriyle verdi.
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından birçok merkezde kenevir üreticileri açıklamalarda bulundu, gelişmeyi olumlu karşıladı.
Erdoğan’ın işaret ettiği merkezlerden birisi de Samsun’un Vezirköprü ilçesi. Erdoğan partisinin Samsun adaylarını tanıtırken "Vezirköprü’de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Burası kenevir ekim merkezi olacak. Endüstrisini burada kuracağız. Tekstilini de burada yapacağız" ifadelerini kullandı. Yaklaşık 100 bin nüfusu olan Vezirköprü ilçesinde 26 üretici 69 dekar alanda yasal izinli kenevir üretimi yapıyor.
NARLISARAY MUHTARI: 50 DÖNÜMLÜK ARAZİDE EKİM YAPIYORUM
Vezirköprü Narlısaray Mahallesi muhtarı Ali Sezgen, 10 dönümlük arsasını kenevir üretimi yapacak yatırımcıya hibe edeceğini açıklamıştı. Aynı zamanda kenevir üreticisi olduğunu söyleyen Sezgen, Artı Gerçek’e konuştu.
Sezgen, kaçak üretim yaptığı gerekçesiyle tutuklananların daha sonra resmi izin alarak yasal üretim yaptıklarını iddia etti:
"Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra düşündüm, taşındım. Adıma olan 10 dönümlük arsayı hibe etme kararı aldım. Üretilen kenevir yüzde 100 uyuşturucu olmuyor. Biz bunu belgeli ve izinli yapıyoruz. Biz de üretimini yapıyoruz. 50-60 dönüm tarlam var. Bizim bugüne kadar izine dair hiç sıkıntımız olmadı. Narlısaray’da daha önceden de yapılıyordu fakat üretim durduktan sonra göç oldu. Cumhurbaşkanımızın açıklama yapmasıyla köye tekrardan geri dönüşler başladı.
KAÇAK KENEVİR ÜRETİCİLERİ RESMİ İZİN ALMIŞ
Köyümüzde kaçak olarak ekim yapanların, kaçakçılık yapmaya çalışanların mallarına jandarma el koydu. O insanlar zaten kendilerini bitirmiş. Çoğu tutuklandı. Köyümüzde şimdi yasadışı yapacak kapasitede kimse yok. Cezaevine girip çıkanlar gelip izinli bir şekilde kenevir ekimi yaptılar. Yetkililer gelip bizimle toplantı yaptılar, tohumların artırılması yönünde talep var. Elimizde 100 - 200 ton civarında tohum var. Pamuğunu da soba tutuşturmak için kullanıyoruz."
CHP TOKAT İL BAŞKANI AKKUŞ’U İŞARET ETTİ
Kenevir üretimi yapılması planlanan diğer bir merkez ise Tokat. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Tokat’ta üreticiler üretim merkezi arayışına girdi. Osmanlı Devleti'nden beri kenevir üretiminin yoğun olarak yapıldığı merkezde üretimin yasal olarak yapılacağı söylendi. Fakat Tokat’ta mısır ve fındık üretilen çoğu arazide geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmış, çok sayıda kök Hint keneviri ele geçirilmişti. Konuya ilişkin aradığımız CHP Tokat İl Başkanı Mustafa Duran kaçak ekimin Ordu’nun Akkuş ilçesinde yoğun olarak yapıldığını ileri sürdü.
"KENEVİR EKİMİ UYUŞTURUCU İÇİN KULLANILDI"
Artı Gerçek’e konuşan Ordu Akkuş CHP İlçe Başkanı Cemil Görmüş kaçak kenevir ekimi yapıldığına dair bilgisi olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: Üretim yapanların çoğuna operasyon yapıldı. Ekinler toplatıldı. Yapanlar hakkında işlem başlatıldı. Çocukluğumuzda kenevir ekimi yapılıyordu. Köyümüz 1350 rakımlı. Köyün eteklerinde yapılan kenevir ekimi uyuşturucu için kullanılıyordu. Fakat eskiden yapılan üretimde bu ekinler ip ve urgan üretimi için kullanılıyordu.
İNTERNETTEN TOHUM SATIŞI
Uyuşturucu ile mücadeleyi her fırsatta vurgulayan AKP iktidarının kaçak üretimin önüne nasıl geçeceği büyük bir soru işareti. Kenevir tohumuna isteyen herkes yasal izin olmadan rahatlıkla internet üzerinden ulaşabiliyor. Buna karşı İçişleri Bakanlığı defalarca operasyon yaptı ve internetten kenevir tohumu satan, üreten kişileri tespit ederek gözaltına aldı.
İnternet üzerinden ulaştığımız ve kendini baharatçı diye tanıtan kişi 25 kg altında satış yapmadığını söyledi.
Muhabir: Alıcılar size nasıl ulaşıyor?
Baharatçı: İnternet sitesinde iletişim bilgilerimiz var.
Muhabir: Alıcılar neye göre seçiliyor, yasal bir şart arıyor musunuz?
Baharatçı: İsteyen herkes en az 25 kg olmak şartıyla tohum alabilir.
Muhabir: Nasıl yani? Bu tohumlar uyuşturucu maddesi olarak kullanılamaz mı?
Baharatçı: Bunun garantisini veremiyoruz. Genellikle organik olduğu için hastalığı olanlar bize ulaşıyor.
2008 Kasım TBMM Meclis Araştırma Raporu’nda Türkiye’deki kenevir üretimi ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor. Rapor Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde transit ülkeyken üretici ülke durumuna geldiğinin altını çiziyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve İlgili Suçlar Dairesi ( UNODC) 27 Haziran 2007 raporundan Türkiye’de Avrupa ülkesine denk gelecek miktarda kenevir ele geçirildiğini öğreniyoruz. Yine rapora göre dünyada 500 milyar dolarlık bir uyuşturucu pazarı olduğunu ve Türkiye ayağına düşen rakamın 50-60 milyar dolar arası olduğunu görüyoruz.
Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele kapsamında 2017 yılında 118 bin operasyon yapıldığı, 2018 yılında ise 147 bin 562 operasyon yapıldığı, operasyonlarda 2017’de 166 bin 986, 2018 yılında ise 203 bin kişinin gözaltına alındığı, 2017 yılında 21 bin olan tutuklu sayısının 2018 yılında 22 bin 815 olduğu İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı.