'Uzaktan Sağlık Hizmetleri'yle ilgili Yalçınkaya: Özel sektörün gözü buradan daha ciddi bir pay almak
Yönetmeliğinde belirsizliklerin olduğuna dikkat çekilen 'Uzaktan Sağlık Hizmetleri' sisteminin amacı, özel sağlık kuruluşlarını ulaşılabilir kılmak olduğu vurgulandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan "Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik" ile uzaktan muayene ve sağlık hizmeti sunumu yasal hale geldi. Uzaktan sağlık hizmetleri özel sağlık kuruluşlarını ulaşılabilir kılacağını belirten Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, ‘Özel sektörün gözü buradan daha ciddi bir pay almak" vurgusu yaptı. CHP’li Fikret Şahin ise sistemi eleştirerek, "Bedelini hastanın hayatıyla ödemek durumunda kalırsınız" dedi.
‘ÖZEL SEKTÖRÜN GÖZÜ BURADAN DAHA CİDDİ BİR PAY ALMAK’
Cumhuriyet’te yer alan habere göre yönetmeliğe ilişkin konuşan SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, "Özel sağlık kurumları, sağlık ocakları ve her ilçede yaygın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile baş edip ayaktan başvurularda yeterli pay alamıyordu. Böyle olunca da özel hastaneler ayaktan başvurularda istediği pastayı elde edemiyor. Bugün pandemi öncesi özel hastanelerin tüm hastanelere göre ayaktan başvurulardaki payı yüzde 14. Bu payı büyütmenin tek yolu, özel hastaneleri ulaşılabilir kılmak. Uzaktan sağlık hizmetleri özel sağlık kuruluşlarını ulaşılabilir kılacaktır. Yeni SUT’a göre en ucuz uzman muayenesi karşılığı ödenen ücret 89 TL, Türkiye’de 2. ve 3. basamak sağlık tesislerine günlük 1.4 milyon ayaktan başvuru gerçekleştiriliyor. SUT karşılığı günlük 128 milyonluk gelir, yıllık 47 milyarlık gelir demek. Özel sektörün gözü buradan daha ciddi bir pay almak" ifadelerini kullandı.
‘BEDELİNİ HASTANIN HAYATIYLA ÖDEMEK DURUMUNDA KALIRSINIZ’
CHP’li Fikret Şahin, "Sağlık Bakanlığı yayımladığı yönetmelikle pek çok yanlış tıbbi uygulamaların önünü de açmıştır. Boğaz ağrısı şikâyetinin altında basit bir farenjit veya ciddi bir gırtlak kanseri olabilir. Bunu ancak birebir muayene ederek anlayabilirsiniz. Aynı şikâyete neden olan farklı hastalıkları uzaktan dinleyerek, kamera görüntüsüyle ayırt etmeniz mümkün değildir. Özellikle bu örnekte olduğu gibi ciddi hastalığı olan kişilerin tedavileri gecikecek ve hastalar büyük zarar görecektir" dedi. Şahin, "Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu kanser vakalarının tedavileri zamanında ya da hiç yapılamayacaktır" uyarısında bulunarak, "Bedelini hastanın hayatıyla ödemek durumunda kalırsınız" tepkisini gösterdi.