Vakıflar Genel Müdürü: Tarihi yapıya değil, çimento harçla örülmüş bölümüne müdahale yapılmıştır
'Kurumumuzun hassasiyeti ile uyuşmayan bir yöntem kullanan yüklenici firma ise uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır.'
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan ve İstanbul'un sembollerinden biri olarak görülen Galata Kulesi'nde tepkilere yol açan restorasyon görüntüleriyle ilgili açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, yüklenici firmanın özgün olmadığı ileri sürülen malzemeyi çıkartırken yanlış bir alet kullandığını fakat tarihi kulenin zarar görmediğini savundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen tarihi Galata Kulesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarında hilte kullanılmasına dair görüntülerin kamuoyunda tepkilere neden olması üzerine Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve restorasyon çalışmasını yapan firmanın sahibi eski AKP İstanbul İl yöneticisi Sevilay Tuncer açıklama yaptı.
Bakan Burhan Ersoy, Galata Kulesi'nin restorasyonu için gerekli izinler alınarak 22 Haziran 2020 tarihinde ihaleye çıkıldığını, ihalenin 11 milyon lira bedel ile E.S. Yapı Şehircilik ve Mimarlık firması kazandığını, 29 Haziran tarihinde de yer teslimi yapılarak çalışmaya geçildiğini ifade etti.
Restorasyon çalışmalara başlandığında Galata Kulesi’nde yapının özgünlüğü ile uyuşmayan pek çok müdahale ve eklemeler yapıldığını tespit ettiklerini dile getiren Ersoy, yapının özgün haliyle ilgisi olmayan bölümlerin daha önce eklendiğini iddia etti.
Ersoy, bu yerlerin sökülmesi ve yapıyı güçlendirmek için çalışmalara başladıklarını savundu.
Ersoy, şunları söyledi: "Birkaç gündür kamuoyu gündemini meşgul eden, yüklenici firmanın özgün olmayan malzemeyi çıkartırken kullandığı yöntem bizi de en az sizler kadar rahatsız etmiştir. Makine ile yapılan yıkımın sanki eserin özgün duvarlarının yıkımı şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını ise iyi niyetle bağdaştırmıyoruz. Tarihi yapıya değil, çimento harçla örülmüş bölümüne müdahale yapılmıştır. Yapılması zorunlu bu işlem ne yazık ki önceki dönemlerde izinsiz ve kaçak olarak tarihi esere eklenen orijinal dokusunu bozan müdahaleleri yapıdan arındırmak içindir. Kurumumuzun hassasiyeti ile uyuşmayan bir yöntem kullanan yüklenici firma ise uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır."
‘ARKADAŞLAR YANLIŞ ALET KULLANDIKLAR’
Habere konu olan kısımda çimento olduğunu öne süren Ersoy, "Ana duvardaki girişte çimento vardı. Çimentoyu tırnak ucuyla sökmek mümkün değil. Muhakkak bir alet kullanmak lazım. Belki arkadaşlar yanlış bir alet kullandılar. Onu biz kabul ediyoruz zaten" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)