Validebağ’da Millet Bahçesi Projesi’ne ‘dur’ eylemi

'1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda her sene yeni bir rant girişimi duyuyoruz'

Validebağ’da Millet Bahçesi Projesi’ne ‘dur’ eylemi

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde 1.derece doğal sit koruma alanı olan Validebağ Korusu'na İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'peyzaj projesi' yapmak için Koruma Kurulu'na başvurması üzerine 'Validebağ Gönüllüleri' eylem yaptı. Millet Bahçesi Projesi hayata geçtiğinde canlıların korudan uzaklaşacağını söyleyen Validebağ Gönüllüsü Uğurcan Günay, "Korudaki ekosistem zaten çeşitli uygulamalarla zarar görmüş durumdayken tamamen yok etmeye çalışmayın" dedi.

Cumhuriyet'ten İlayda Kaya ve Barış Önal'ın haberine göre, 1.derece doğal sit koruma alanı Üsküdar’daki Validebağ Korusu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘peyzaj projesi’ yapmak için Koruma Kurulu’na başvurdu. Fitness alanları ve yürüyüş parkurları olan ‘Millet Bahçesi Projesi’ için kuruldan çıkacak karar beklenirken Validebağ Gönüllüleri, 1. derece sit alanı olan Validebağ Korusu’nun ranta açılmasına tepki çekmek için eylem yaptı. Validebağ’daki Adile Sultan Kasrı’ndaki eylemde konuşan Validebağ Gönüllüsü Neslihan Okyay "1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda her sene yeni bir rant girişimi duyuyoruz. Bu sene de Millet Bahçesi Projesi gündemde" diyerek, projeye dur demek için bir araya geldiklerini söyledi. Eyleme CHP 24. Dönem CHP eski İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de katılarak destek verdi.

‘KORUDAKİ EKOSİSTEMİ YOK ETMEYE ÇALIŞMAYIN'

Validebağ Gönüllüsü Okyay, "Korunun kullanım hakkını elinde bulunduran Milli Eğitim Bakanlığı korunun giriş çıkışında ödenek bulamadıkları için güvenlik görevlisi bulundurmuyor ancak burada bulunan atölye binalarını yıkıp yerlerine kafe yapmaya ödenek sağlayabiliyor. Yatırım yapılmıyor. Geçen sene sadece bir kez, bzzim denetimimizle yapılan ağaç bakımı verimli oldu. Önceki senelerde hiç bakım yapılmadı" dedi. Validebağ Gönüllüsü Uğurcan Günay ise Millet Bahçesi Projesi hayata geçtiğinde canlıların korudan uzaklaşacağını kaydederek şöyle konuştu: "Korudaki ekosistem zaten çeşitli uygulamalarla zarar görmüş durumdayken tamamen yok etmeye çalışmayın. 2013 yılında çevre düzenlemesi adıyla yapılan işlerin son unda Adile Sultan Kasrı’nın etrafı mermerle kaplandı. 2014 yılında ‘Bir izci çadırı yapacağız’ diyerek başladıkları projenin beton temelli bir yapılaşmaya dönüştüğünü gördük. Hizmet adı altında geçmişte yapılan uygulamalarla koruya verilen zararlar ortadayken yeni projelere nasıl güvenelim?"

‘VALİDEBAĞ MİLLETİNDİR, MİLLET BAHÇESİ DEĞİLDİR'

Avukat Onur Çingil, Adile Sultan Kasrı’nda inşaat gürültülerinin sürdüğünü anımsatarak, "Sesten dolayı ayrıca konuşmak lazım. Bizden önce mücadele verenlere koru kavramını biz anlatamadık. Korunun ne olduğunu yetkililere anlatamıyoruz. Her seferinde koru dışında bir planla geliyor. Jeotermal dediler alandaki suya göz diktiler. Tarihi binalara göz diktiler. Havasına her yerindeki alana göz diktiler. Biz tek tek, herkese buranın bir koru olduğunu anlatacağız. Millet Bahçesi, mesela stad gibi yerler yeşillendilerse ve halka kazandırılırsa buna denir. Koruların içinde yer alacak bir proje olamaz. Validebağ milletindir. Millet bahçesi değildir" diye konuştu. 1974 yılından beri Validebağ’da oturan Orhan Şefoğlu ise her yıl Validebağ’a bir proje getirdikerini söyledi. Şefoğlu, Bir gün dozerler geldi ne oluyor dedim. ‘Cross’ parkuru yapacağız dediler. ‘Cross ne demek?’ diye sorduğumda ‘yürüyüş’ dediler. ‘Cross’ kır koşusu demek. Kır koşusu kırda olur. Burası kır değil. Buraya girdiklerinde buradan sincaplar gider. Leylekler gider. Validebağ’ı bozmaya çalışıyorlar. Leylekler gidip gelirken konaklardı şimdi göremiyoruz" dedi.

İstanbul üsküdar Validebağ Korusu Millet Bahçesi dur