Valilikten, AKP binası önünde oturma eylemi yapmak isteyenlere ikinci yasak

Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yapmak için Diyarbakır Valiliği'ne ikinci başvuruları 'yasak' nedeniyle reddedildi.

Valilikten, AKP binası önünde oturma eylemi yapmak isteyenlere ikinci yasak

Daha önce "anayasal suç olduğu" gerekçesiyle AKP önünde oturma eylemine izin vermeyen Diyarbakır Valiliği, başvuruyu yapan 3 kişiye bu kez "eylem yasağı" nedeniyle reddetti.

Bazı ailelere Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İl Binası önünde başlatılan oturma eylemi bir ayı geride bırakırken, Diyarbakır Valiliği, AKP önünde oturma eylemi yapmak isteyen 3 kişiye ikinci kez yasak koydu. İlk başvuruyu, "Siyasi partilerin önünde oturmanın parti faaliyetlerini engelleyeceği için anayasal suç olduğu" gerekçesiyle reddeden Valilik, yeni başvuruyu ise Valiliğin almış olduğu "eylem yasağı" gerekçesiyle izin vermedi.

Aydın Atay’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, ağabeyi Ahmet K., 26 Ağustos 2016'da Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki bir saldırıda yaşamını yitiren Yasin K., "Şehit yakınlarına için kamu kurumlarında ayrılan istihdam kadrosuna yerleştirilmediği" için; İsmail D. ve Fırat E. ise DBB kayyumu Cumali Atilla döneminde Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’nde 5 Kasım 2017'da işe alınıp 9 Kasım 2017'de işten çıkarılmaları nedeniyle AKP Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yapmak için Diyarbakır Valiliği'ne ikinci başvuruları "yasak" nedeniyle reddedildi.

VALİLİK 'ANAYASAL SUÇ'TAN VAZGEÇTİ

Aynı gerekçeyle 3 Ekim ile 3 Kasım tarihleri arasında AKP Diyarbakır il binası önünde eylem yapmak isteyen 3 kişiye, eylemin yapılmak istendiği tarihlerde, Diyarbakır il ve ilçeleri kapsayan tüm coğrafyada, eylem ve etkinliklerin valilik kararıyla yasaklandığı, bu nedenle yapılmak istenen eyleme izin verilmediği bildirildi. Valilik, ikinci başvuruya verdiği yanıtın gerekçeleri arasında ilk başvurunun ret kararındaki "Anayasal suç" gerekçesine yer vermedi.

Valilik, etkinliğin gerçekleşmesine ya da gerçekleşmesi için toplanılmasına müsaade edilmeyeceğini, ekinliğin iptal edilmesini istedi. Valilik, eylemin yapılması durumunda eyleme müdahale edileceği, sorumlular hakkında adli ve idari işlemlerin yapılacağı uyarısında bulundu.

İLK BAŞVURUYA 'ANAYASAL SUÇ' YANITI VERİLMİŞTİ

Yasin K., İsmail D. ve Fırat E., İşlerine geri dönmek amacıyla AKP önünde 23 Eylül ile 23 Ekim tarihleri arasında "İşçi kıyımları ve duyarsızlık" adıyla oturma eylemi yapmak istemişti. AKP önünde oturma eylemini "anayasal suç" olarak değerlendiren Diyarbakır Valiliği 3 kişiye şu yanıtı vermişti: "İlimiz Yenişehir ilçesi Elazığ Bulvarı üzerinde bulunan AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı il binasında 'İşçi Kıyımları ve Duyarsızlık' konulu etkinlik düzenlemek istediğiniz bildirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 68. Maddesinde siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olarak belirtilmiş, Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda siyasi partilerin faaliyetlerinin engellenmesi suç olarak tanımlanmış karşılığında yaptırımlar açıkça belirlenmiştir. Söz konusu etkinliğinizin siyasi parti binası önünde düzenlemek istediğinizden, siyasi parti binasına giriş-çıkışları ve siyasi partiye ait faaliyetleri doğrudan ya da dolaylı olarak engelleneceği ayrıca vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz ölçüde zora sokacağı, kamu düzenini zedeleyici görüntüleri topluma yansıtılarak karşıt gruplar arasında çatışma oluşturmaya dönük provokatif olaylara sebebiyet verilebileceği ve önü alınamaz menfur olaylara neden olabileceği, terör örgütüne muzahir grup ve şahıslarca etkinliğe müdahil olunarak amacından saptırılmaya, terör örgütlerinin propagandasına dönüştürülmeye çalışabileceği değerlendirilmiştir."

HDP akp diyarbakır valiliği