Van'da yayla yasağı: Hayvanlar otlamaya araçlarla götürülecek

Van’da, yayla kullanımına ilişkin yayımlanan genelgede, 673 meradan 112'si 'Güvenlik Bölgesi' ilan edilerek kullanıma yasaklandı. Valilik, otlama mevsimini tarihe bağladı.

Van'da yayla yasağı: Hayvanlar otlamaya araçlarla götürülecek

HABER MERKEZİ - Van’da, yayla ve meraların kullanımına ilişkin yayımlanan genelgede, kentteki 673 meradan 112'si "Güvenlik Bölgesi" gerekçesiyle kullanıma kapatıldı ve otlama mevsimi tarihe bağlandı.

Van Valiliği tarafından yayınlanan "Van ili mera yaylak ve otlakların kullanımına dair genelge emri'nr göre koçerler hayvanlarını yaylaya araçlarla taşıyacak.

Ayrıca, yasaklanmayan yayla ve meralara gitmek istayan hayvan sahipleri ve koçerler, oluşturulan kontrol noktalara kimlik bildirmesi gerekecek.

OTLATMA MEVSİMLERİ DE TARİHE BAĞLANDI

Hayvan otlatma tarihlerinin de yer aldığı genelgede, Edremit, Erciş, Tuşba, İpekyolu ve Muradiye ilçelerinde otlatma mevsiminin 1 Mayıs 2018 tarihinde başlayacağı, 30 Ekim 2018 tarihinde ise sona ereceği belirlendi. Gürpınar, Başkale, Özalp, Saray, Çaldıran, Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde otlatma sezonunun 15 Mayıs 2018 tarihinde başlayacağı belirtilen genelgede, bu merkezlerde otlatma sezonunun 15 Ekim 2018 tarihinde sona ereceği bildirildi. Belirlenen tarihler dışında otlatma yapılmasının suç sayılacağı belirtilen genelgede, "Otlatma mevsimi başlangıç tarihleri baz alınacak ve bitiş tarihlerinden önce veya sonra mera ve yaylalarda hayvan otlatıldığı tespit edilirse; ilgililer hakkında Valilik Genel Emrine aykırı hareket etmekten ötürü işlem yapılacaktır" denildi.

HAYVANLAR OTLAMAYA MOTORLU TAŞITLARLA GÖTÜRÜLECEK

İl içi ve il dışından gelen sürü sahiplerinin kiralanan alana gelirken sürülerini motorlu araçlarla getirilmesi kararının alındığı genelgenin devamında şunlara yer verildi; "Kiralama mevsimi ve otlatma sezonu bittikten sonra ilimizden giderken (dönüşlerde) il hayvan sağlık zabıtası komisyonunun belirleyeceği şekliyle tek gidiş güzergâhı olan meralar takip edilerek yaya olarak dönüşler yapılabilecektir. Motorlu araçlarla dönüş yapacakların hakları saklıdır. Göçer hayvanları için genel geçiş güzergâhı sırasında mera alanları takip edilecek ve özel mülkiyette bulunan vatandaşlarımızın hakları gözetilerek en geç 15 gün içerisinde dönüşler sağlanacaktır."

Koçerlerin geçiş yollarında İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları tarafından "İlk Göçer Kontrol Noktaları"nın kurulacağı belirtilirken, kontrol noktalarının ise Tatvan, Gevaş, Adilcevaz, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Çaldıran, ve Başkale girişlerine kurulacağı ifade edildi.

(Mezopotamya Ajansı)

Van Van Valiliği