Verilmeyen suyun parası çiftçilerden istendi

Malatya'da DSİ'ye ait kanallar kurudu. Çareyi kendi başlarına kuyu açmakta bulan çiftçiler bu kez de kendi açtıkları kuyulardan çektikleri su için istenen faturalarla karşılaştılar.

Verilmeyen suyun parası çiftçilerden istendi

Remzi BUDANCİR

+GERÇEK-Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar artarak devam ediyor. İlaç, mazot, tohum ve yüksek elektrik faturaları nedeni ile üretim yapmayacak durumda olan çiftçiler üretim yapsa bile tarlasını sulayacak su bulamıyor. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, dün Malatya’da esnaf ziyaretlerinin ardından Serintepe Mahallesinde üreteciler ile bir araya geldi. Çoğu kayısı üretimi ile geçimlerini sağlayan çiftçilerin dile getirdiği en önemli sıkıntısı su sorunuydu.

DEVLET YER ALTI SULARININ ÜCRETİNİ ÇİFÇİDEN ALIYOR

Çiftçilerin anlattığına göre, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait olan su kanalarının çoğu kurudu. Tarlalarına su gelmeyince çiftçiler ruhsatlarını alıp kendi imkanları ile kuyular açtı. Devletin desteği olmadan açtıkları kuyu suyu ile tarlalarını sulamaya başlayan çiftçiler, bu defa da Sulama Birliklerinin kendilerine gönderdiği faturalarla karşılaştı. Dönüm başına 200 TL’nin üzerinde ücret istenen çiftçiler bu uygulamadan şikayetçi. Bölgede birçok çiftçi bu uygulamayı yargıya taşıyarak itirazda bulunsa da durum değişmedi. Bu uygulamanın dayanağı ise Yeraltı Suları Hakkındaki kanun. Kanuna göre, yeraltı suları devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, suyun kullanılması yetkisi ise Devlet Su İşlerine aittir.

"BİZE HAKSIZLIK YAPILIYOR"

Malatya’da Serintepe başta olmak üzere, Bahçelievler, Kadıçayır, Voran ve Toygar bölgelerindeki yüzlerce çiftçi bu sorunla mücadele ediyor. Bu çiftçilerden biri de Şükrü Yılmaz. +Gerçek’e konuşan Şükrü Yılmaz, şu anda kendilerine verilmeyen bir hizmetin ücreti alınarak haksızlık yapıldığını dile getirdi.

DSİ ÖZELLŞETİRİLDİ, SORUNLAR BAŞLADI

Bu sorunun Devlet Su İşleri'nin (DSİ) özelleştirilmesi ile başladığını anlatan Yılmaz, "Bizim orada şu anda Devlet Su İşlerinin kanalları iptal olmuş durumda. Devlet Su İşleri işlev görmediği yerleri sulama birliklerine devretmiş durumda. Bu şekilde DSİ’yi özelleştirdiler. Bizim oralılara su ulaşamadığı için bizde mecburen bahçelerimizde ruhsatını alarak kuyu açtık. TEDAŞ sayaçlarını aldık, onlara zaten ücret ödüyoruz. Bu defa bize verilmeyen hizmetin bedelini almaya başladılar. Dönüm başı 200 TL ödemek zorunda kalıyoruz. Kuyudan aldığımız su karşılığında" dedi.

Verilmeyen suyun parası çiftçilerden istendi - Resim : 1

YARGIYA BAŞVURAN DAVAYI KAYBEDİYOR

Malatya’nın genelinde yaşanan bu soruna tepkiler yüksek. Bu ücreti ödemek istemeyenlerin hesaplarındaki paralara icra yolu ile el konulduğunu anlatan Yılmaz, "Bu haksızlığı çok sayıda kişi yargıya taşıdı tabiki. Çiftçinin karşısına kanun çıkararak haksız bulunuyor. Davaları kaybediyoruz. Böyle olunca birde yargı masrafları ve avukat ücretleri de çiftçiden alınıyor. Davalar böyle kaybedilince yargıya da gidemiyoruz" ifadelerini kullandı.

VERİLMEYEN HİZMETİN ÜCRETİ ALINIYOR

Bu kuyuları mecbur oldukları için açtıklarını ancak haksızlığa uğradıklarını ifade eden Yılmaz, "Biz devletten suyu istiyoruz. Tamam tarlalarımıza suyu ulaştırın, ücretini ödeyelim. Ama o yok. Kendi imkanlarımızla, masraf ederek o kuyuları kendimiz açıyoruz. Yine elde ettiğimiz üründen, aldığımız mazota, tükettiğimiz enerjiye kadar hepsinin vergisini zaten veriyoruz. Bu yetmiyormuş gibi bir de kuyu ücreti ödüyoruz. Biz şu anda icarlığız. Sadece ben değil, bütün vatandaşlar icralık. Şu anda 3-4 muhtarlık bölgesinde olan tüm çiftçiler icralık. Bu hukuksuzluğun ortadan kalkmasını talep ediyorum. Bir an önce buna çözüm bulunması gerekiyor. Ya bize suyu ulaştırın, yada buna bir çözüm bulun" sözleri ile tepkisini dile getirdi.

DİĞER ÇİFÇİLERDE AYNI SORUNDAN ŞİKAYETÇİ

Sadece Yılmaz değil, diğer çiftçiler de aynı sorundan şikayetçi. HDP heyetine yaşadıkları sorunları sırasıyla anlatan üreticiler şunları söyledi: "Bakın kayısı diğer ürünler gibi değil. Diyelim bu yıl ürün vermedi, ki bu sene zaten verim düşük. Ürün olmasa bile ilaçlamak, sulamak zorundasın. Bakım yapmadığın zaman ağaçlar kuruyor. Dolayısıyla bu tür ücretlendirmeler cebimizden çıkıyor. Zaten zarardayız. Ülkede halihazırda zaten ekonomik kriz var, bu şekilde bizi de iş yapamaz hale getiriyorlar. Elektrik meselesine birde su sorunu eklendi bizim burada. Bu haksızlıkların sona ermesini istiyoruz."

HDP malatya DSİ Ebru Günay