Viyadük inşaatında iş cinayeti: AKP'nin prestij projesiydi
Gebze'deki viyadük inşaatında işçilerin üzerine beton blok düştü. Enkaz altında kalan 5 işçiden 3'ünün cansız bedenine ulaşılırken, haberlere yayın yasağı getirildi.
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli Gebze kesimindeki viyadük çalışması sırasında montajı yapılan dev beton blok, yaklaşık 30 metre yükseklikten işçilerin üzerine düştü. En az 5 işçi düşen bloğun altında kaldı.
Bir işçinin bilinci açık olarak enkaz altından çıkarıldığı 3 işçinin hayatını kaybettiği açıklanırken beton blok altındeki diğer işçiye ulaşmaya çalışılıyor.
VİYADÜK İNŞAATI, LİMAK-KOLİN PROJESİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği Kuzey Marmara Otoyolu projesi, İstanbul Havalimanı gibi AKP iktidarının ‘mega projelerinden’ biri. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Limak-Kolin tarafından hayata geçiriliyor.
İkinci sınıf öğrencimiz Burak ŞİŞMAN'ın Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) stajından kareler..
— Ulaştırma Mühendisliği (@yalovaulm) 2 Ağustos 2018
Movable Scaffolding System(MSS) Kayar Kalıp Sistemi ve kiriş sistemiyle yapılan viyadük.. #ulaştırmamühendisliği #staj #yks2018 #tercih2018 #Tercih pic.twitter.com/9bwJmlDAII
Daha önce de iş cinayetinin yaşandığı projenin tamamlanması için işçiler 24 saat çalıştırılıyor. İş cinayetinin meydana geldiği 7 no’lu viyadüğün Kurtköy-Liman bölümünün 30 Kasım’da açılması planlanıyordu. KMO’nun facebook sayfasında '30 Kasım ilk etap sene sonu tamamı inşallah' yorumuyla beraber bugün çöken 7 no’lu viyadüğün videosu yayımlanmış.
İŞ CİNAYETİ İLK DEĞİL
KMO inşaatında 14 Nisan’da da viyadük çalışmalarında iş cinayeti meydana gelmişti. Jumbo ismi verilen makineyle tüneli sağlamlaştırmak için demir çubukları monte eden Cemil Ayhan adlı işçi, makinenin matkabına elini kaptırdı. Makineye sıkışan elini kurtaramayan Ayhan, feci şekilde hayatını kaybetti.
HABERLERE YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce, viyadük çalışmaları sırasında beton bloğun düşmesi sonucu meydana gelen iş cinayetine ilişkin yayın yasağı kararı verildi.
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker "Beton döke döke ilerleniyordu. Çökme o kalıpları sökerken meydana geldi. Beton blok düştü, altında boşluk olabilir. Orada bir yaşam boşluğu oluşmuş olabilir" dedi.
ENKAZ ALTINDAKİ 1 İŞÇİYİ KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, "Bu 10.55 sıralarında meydana gelen kaza. Arama kurtarma ekipleri, AFAD, 112 ve itfaiyemiz olay yerinde. AKUT ekiplerimiz olay yerinde kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Henüz kesin olmamakla birlikte enkaz altında 4 işçimizin olabileceği yönünde bilgiler var. Şu anda kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Umarım enkaz altından sağ olarak bu işçilerimizi kurtarırız. İlk bilgilere göre viyadük çalışması sırasında, beton bloğun yerleştirilmesi aşamasında kaza meydana geliyor. Nedenleri konusu tabii teknik incelemeden sonra netleşir. Şu aşamada söyleyeceğimiz bilgiler çok doğru olmaz.
İnceleme yapıldıktan sonra daha sağlıklı bilgilere ulaşmış olacağız. İşçilerden bir kişiyle bilinci açık olduğu ve konuşulduğuna dair bilgimiz var ama bunlar ön bilgiler. Henüz daha somut bilgi ve sayı konusu arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak. İnşallah arama kurtarma çalışmalarımız olumlu bir neticeyle sonuçlanır. Bütün imkanlar kullanılarak arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. En kısa zamanda onların kurtarılması yönünde çalışmalar devam edecek. Aldığımız bilgilere göre beton bloğun çok ağır olması nedeniyle onun doğrudan kaldırılması biraz zor olması bakımından, beton blok parçalanarak kaldırılma yöntemi tercih edildi arama kurtarma ekiplerimiz tarafından. Ve şu anda o çalışma devam ediyor."
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gebze'de yol çalışması sırasında yaşanan olayla ile ilgili iki müfettiş görevlendirdiğini ve olayla ilgili incelemenin başlatıldığını duyurdu.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna "Kalıp bağlantısında imalat hatası olabilir. İş güvenliği ihmal ediliyor. İşi hızlı yapabilmek için iş güvenliği ihmal ediliyor. Bu işi alan taşeron firmalar, işi bir çok alt taşerona veriyor. Acaba bu alt taşeronlar yeterli verimliliğe sahip mi bunu sorgulamak lazım" dedi.