WhatsApp yazışmaları nedeniyle işten çıkarılma hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi, özel şirket çalışanının rızası olmadan WhatsApp yazışmalarının şirket yetkilisi tarafından incelenerek işten çıkarılmasını hak ihlali saydı.

WhatsApp yazışmaları nedeniyle işten çıkarılma hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, Ordu'daki devlet hastanesinde özel şirket bünyesinde bilgi işlem sorumlusu olarak çalışan Samet Ayyıldız, 16 Kasım 2017'de gerçeğe aykırı beyanla izin almaya çalıştığı ve WhatsApp üzerinden çalışma arkadaşları ile şirket yetkililerine iftira ve hakaret ettiği gerekçesiyle savunması istendi. Bu kapsamda 21 Kasım'da savunmasını gönderen çalışanın, 22 Kasım'da iş akdi feshedildi. Bunun üzerine işe iade davası açan kişinin, Ordu İş Mahkemesince haklı bulunmasıyla işe iade davası kabul edildi. Kararın istinafa taşınması üzerine Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi ise feshin haklı sebebe dayandığına karar vererek, yerel mahkeme kararını kaldırdı.

Kararın kesinleşmesinin ardından kişi, AYM'ye hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi değerlendirme sonunda şu hükmü kurdu:

Özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine, Kararın bir örneğinin özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ordu İş Mahkemesine gönderilmesine, Başvurucunun maddi tazminat talebinin reddine, 4.794,70 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine, oybirliğiyle karar verildi.

aym Karar Hak ihlali Whatsapp