'Yakınlarımız katledilerek asit kuyularına atıldı'
Yakınları faili meçhule kurban giden aileler 476’ncı kez bir araya geldi. Kayıplarının akıbetini sordu, faillerin açığa çıkarılmasını istedi.
ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da her hafta ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ talebiyle düzenledikleri eylem 476’ncı haftasında. OHAL gerekçesi dışarda eylem yapılmasına izin verilmeyen kayıp yakınları, eylemlerini İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, İHD yöneticileri katıldı.
KAYIP YAKINLARI 80 HAFTADIR EYLEMELRİNİ İÇERİDE YAPIYOR
Basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Orhan, kayıp yakınlarının demokratik ve barışçıl olan eylemlerine OHAL gerekçesi ile izin verilmemesine tepki gösterdi. Ailelerin evlatlarının ve yakınlarının akıbetini daha önce Koşuyolu parkında sorduğunu hatırlatan Orhan, "Ama maalesef OHAL nedeni ile bu demokratik eyleme izin verilmiyor. OHAL nedeni ile 80 haftayı aşkın süredir, biz bu eylemlerimizi şube binası içerisinde gerçekleştiriyoruz" dedi.
"YAKINLARIMIZ ASİT KUYULARINA ATILDI"
Eylemde bulunan, yakınlarının akıbetini soran ailelerin mücadelelerini 20 yıldır sürdürdüğünü ifade eden Orhan, "Yakınlarımız katledilip dere ağızlarına, asit kuyularına atıldı ya da helikopterlerden aşağı atılarak katledildiler. Bizler bunlara şahit olduk. Bunların canlı tanığıyız. Birçoğumuz, yakınımız evimizden alındığında buna tanık olduk. Ama engel olamadık. Maalesef o çeteler bir şekilde yakınlarımızı alıp götürüp katlettiler. 20 yıldan fazladır bıkmadan usanmadan yakınlarımızın akıbetini soruyoruz. Sormaya devam edeceğiz. İnanıyoruz, biliyoruz. Geçte olsa adalet yerini bulacak. Çünkü kararlıyız. Vaz geçmeyeceğiz. Birileri bizim yakınlarımızın akıbetini sormamızdan rahatsız olsa da, biz onları rahatsız etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
KAYIP DAĞLI’NIN HİKAYESİ OKUNDU
İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Hasan Yalçın, 14 Nisan 1995 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesi, Eşme köyünde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan kayıp Ali İhsan Dağlı’ın hikâyesini okudu.
Silvan’ın Eşme köyünde 14 Nisan 1995 günü jandarmanın "dur" ihtarına uymadığı gerekçesi ile araca açılan ateş sonucu elinden yaralanan 3 çocuk babası Ali İhsan Dağlı, araçta bulunan 7 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınan 7 köylü savcılık tarafından serbest bırakılırken Dağlı’dan bir daha haber alınamadı. Dağlı ailesinin yaptığı başvurular sonuçsuz kalınca dava AİHM’ne taşındı. AİHM, "yaşam hakkını ihlal ettiği" gerekçesiyle Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti. Dağlı’nın yaralı ve gözleri bağlı olarak gözaltına alınırken gizlice çekilen fotoğrafları, AİHM’in kararında etkili oldu.