‘Yargı reformu belgesini gazetecileri fişleyen SETA mı hazırladı?’

‘Yargı reformu belgesini gazetecileri fişleyen SETA mı hazırladı?’
CHP’nin hukukçu milletvekili, 'SETA yetkililerinin 'Cumhurbaşkanı arkamızda' dediği doğru mudur? Doğru ise bunu hangi amaçlarla kullanmışlardır?' diye sordu.

ARTI GERÇEK-5 Temmuz’da yayınlanan "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporla gazetecileri fişleme tartışmalarının odağına oturan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile ilgili bir başka iddia daha gündeme geldi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen "Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlanmasında SETA’nın etkili olduğu iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Antmen, iddialara göre Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlığında SETA’nın etkili bir rol oynadığını kaydederek şunları dile getirdi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili 30 Mayıs'ta Saray'da yaptığı açıklamasının hemen ardından, 1 gün sonra SETA ‘Türk Yargı Adaletinde Reform Perspektifi ve Politikalar’ başlıklı bir rapor yayınlamıştır. Prof. Muharrem Kılıç imzalı 66 sayfalık raporun takdim yazısını da SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran kaleme almıştır. Adalet Bakanlığı'nın neredeyse 1 yıldır üzerinde çalıştığı belgenin, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ‘güven veren adalet’ ilkesiyle hazırladığını, ‘Yüksek mahkemeler, barolar, hukuk fakülteleri, sivil toplum örgütleri, hakim, savcılar ile avukatların yanı sıra ilgili diğer kurum ve paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen geniş tabanlı bir müzakere neticesinde ortaya çıktığını’ anlatan Duran, bundan sonraki süreçte öngörülen politikaların hazırlanacak olan eylem planı ile hayata geçirileceğini kaydetti."

‘MERAK ETMEYİN, CUMHURBAŞKANI ARKAMIZDA’

Bu toplantının da sonrasında 18 Haziran'da SETA'da, bu belgeye ilişkin bir toplantı düzenlendiğini, Adalet Bakanlığı bürokratları, yandaş medya temsilcileri ile hukukçulardan 70 civarında ismin davet edildiği toplantıda, 2 SETA uzmanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı o belgenin başlıklar halinde sunumunu yaptığı belirten CHP’li vekil "İddialara göre, katılımcılar, kendilerinden beklentinin ne olduğunu sorduğunda uzmanlar ‘Bu bizim ürünümüz. Çok sayıda akademisyenle, avukatla bire bir görüşmeler yapıp, biz katkı sağladık. Sizlerin de görüş ve önerilerinizi almak istiyoruz. Çalışmalar 2 ayda bitecek, Sayın Cumhurbaşkanına sunacağız’ ifadelerini kullanmıştır. Yine iddialara göre SETA uzmanları ‘Merak etmeyin Cumhurbaşkanı arkamızda, yanımızda’ ifadesini de kullanmıştır" dedi. 

‘SETA’NIN RAPOR HAZIRLAMASI, ADALETİN DİBİNE DİNAMİT KOYMAK DEĞİL Mİ?’

CHP’li Milletvekili Antmen’in önergesinde şu sorular yer aldı:

"-Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlanmasında SETA’nın etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise kimler hangi gerekçe ve yetkilerle bahsi geçen belgenin hazırlanmasında SETA’ya izin vermiştir? Hangi uzmanlar Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlanması sürecine katılmıştır?

–TBMM, Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, üniversiteler, barolar ve saygın bilim insanları varken "Yargı reformunu" gazetecileri hedef gösteren, fişleyen bir düşünce kuruluşuna hazırlatmak adalet mekanizmasının temeline dinamit koymak değil midir?

–SETA uzmanları ve yetkililerinin "Cumhurbaşkanı arkamızda" ifadesi kullandığı doğru mudur? Doğru ise bunu hangi amaçlarla kullanmışlardır?

–SETA’nın son 5 yılda kamu kurum ve kuruluşlarından aldığı destek ne kadardır? Bu destekler hangi kurumlardan ne şekillerde gerçekleştirilmiştir? SETA kaç kamu kurumu ile anlaşarak araştırma ve rapor hazırlamıştır? Bunlar nelerdir?" 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar