Yargıtay, Kürtçe konuşanları linç edenlere verilen beraatı onadı

Mersin'de Kürtçe konuşan insanlara saldıran ve linç girişiminde bulunan 25 sanık hakkında verilen beraat kararı, Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay, Kürtçe konuşanları linç edenlere verilen beraatı onadı

Mersin'in Toroslar ilçesine bağlı Aslanköy Mahallesi'nde bir düğünde "Kürtçe konuşma" nedeniyle çıkan kavgada, yurttaşları linç etmeye kalkışan 25 sanık hakkında Mersin 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen beraat ve zamanaşımı kararı, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi'nce onandı. Heyetin iki üyesi, "Kavga Kürtçe konuşma yüzünden çıkmıştır, en azından ağır yaralama olayına katılan sanıklara ceza verilmeliydi" görüşünü savundu.

7 Kasım 2011’de Mersin’e bağlı Aslanköy köyünde gerçekleştirilen düğünde, Türk olan Kurt ailesi ile Kürt olan Aslan ailesinin Mersin’den gelen misafirlerinin salonda Kürtçe konuşması üzerine gerginlik yaşandı. Gerginlik önce saldırıya, daha sonra karşılıklı kavgaya dönüştü. Kavgayı başlatan ırkçı grup, "Burası Aslanköy buradan çıkış yok" ve "Bütün Kürtleri öldüreceğiz" tehditleriyle saldırıları sürdürdü.

Salondan çıkarılan Aslan ailesi ve yakınları, araçlarıyla seyir halinde olduğu sırada 25 kişilik bir grup tarafından durdurularak, linç edilmeye çalışıldı. Dava dosyasına göre, saldırıyı gerçekleştiren 25 kişi, kaçmaya çalışanların kullandığı 4 aracın başına 5-6’şar kişi toplanırken; sanıklardan Hayrettin Koç, İsmail Gürgah ve Cahit Kiriz’in içinde yer aldığı grup, Serdar Çaylak’ın içinde bulunduğu araca yöneldi. Bu saldırıda Serdar Çaylak ağır yaralandı. Olay yerine jandarmanın gelmesiyle son bulan saldırıda, ağır yaralanan Çaylak hastaneye kaldırıldı, diğer yaralılar da ayakta tedavi edildi. Çaylak da hastanedeki tedavisi ardından taburcu edildi.

BASİT YARALAMA!

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca "adli vaka" olarak soruşturma başlatıldı ancak mağdurların avukatları olayın ırkçı bir saldırı olduğunu, suçun "insanlığa karşı suç" niteliğini taşıdığını belirtmesine rağmen 25 kişi hakkında "basit yaralama", "mala zarar verme", "silahla tehdit" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından Mersin 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı. Mahkeme yargılama sonunda bazı sanıklar yönünden doğrudan beraat kararı verdi. "Basit yaralama" suçunu işleyen sanıklar, 2 bin 400’er TL adli para cezasına çarptırıldı. Bu sanıkların "bir daha suç işlemeyecekleri" kanaatine varan mahkeme, suçta 6’da 1 "iyi hal indirimi" yaptı ve ceza 2 bin liraya düşürüldü.

BERAAT KARARI

Mahkeme, sanıkların sabıkasız olmalarını da dikkate alarak, cezayı erteledi. Kurudere mevkiinde kaçan grubun araçlarına çarpan sanıklara verilen 3 ay 10’ar gün hapis cezası da ertelendi. Mersin 9’uncu Asliye Mahkemesi, Serdar Çaylak’ı ağır yaralayan grupta yer alan Hayrettin Koç, İsmail Gürgah ve Cavit Kiriz hakkında da delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

YARGITAY ONADI

Temyiz üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, "basit yaralama" ve "mala zarar verme" suçlarının zamanaşımına uğradığına karar verdi. Daire, Çaylak’ın ağır yaralanması nedeniyle verilen beraat kararını da oy çokluğuyla onadı. Daire Başkanı ve bir üyenin şerh koyduğu kararda, "Sanıklar gerek düğün salonunda cereyan eden olaya ve gerekse Kurudere mevkiinde meydana gelen olaya katılmışlardır. Sanıklar mağdurları 15 kilometre takip ederek yollarını kesmişlerdir. Müşterek failliğin tüm koşullarının olayda gerçekleşmiştir. Artık mağduru kimin yaraladığının suçun sübutu bakımından bir öneminin bulunmamaktadır" denildi.

Ağır yaralama suçunu işleyen sanıklara ceza verilmesi gerektiğini savunan 2 üye, "basit yaralama" eyleminin de aynı şekilde, yaralamanın doğrudan kimin tarafından gerçekleştirildiğinin belirgin olmamasına rağmen yerel mahkemenin eylemi gerçekleştirenler hakkında ertelense de adli para cezaları verdiğini hatırlattı. Dosya yeniden Mersin 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. (Mezopotamya Ajansı)

Yargıtay Kürtçe Linç