Yargıtay'ın bozduğu Cumhuriyet davasında karar açıklandı
Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, mahkeme Kadri Gürsel'in beraatine karar verdi, diğer sanıklar yönünden Yargıtay'ın bozma kararına direndi.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Cumhuriyet Gazetesi davası Yargıtay kararından sonra İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi bozma kararına kısmen uyup kısmen de direnen mahkeme, Kadri Gürsel hakkında beraat kararı verirken diğer isimler hakkında direnme kararı verdi. Karar Yargıtay Genel Kurulu'na gidecek.
Yargıtay 16. Dairesi'nin Cumhuriyet Gazetesi davasında yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülen davanın
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişinin takip ettiği duruşmaya Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör ve avukatları katıldı.
Mahkeme heyetinin, önceki duruşmaları resinlerle aktaran çizerlerin bu duruşmada salona alınmaması talimatı verdiği öğrenildi.
SAVCI YARGITAY KARARINA DİRENDİ
Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararı vermesinin ardından 27. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada savcı gazetecilerin cezalandırılmasını talep etti.
RSF, Article 19, DİSK Basın İş, HRW, TGC gimi meslek örgütleri ve sendikaların temsilcileri ile milletvekillerinin izlediği duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı, Yargıtay’ın bozma kararını özetledi.
Ardından mahkeme başkanı, Yargıtay'ın bozma ilamına karşı savcının görüşünü sordu.
İddianamede yer alan ve yerel mahkemenin yargılaması sırasında verilen esas hakkında mütalaadaki suçlamaları tekrarlayan savcı, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararına direnilmesini ve eski Cumhuriyet çalışanlarının cezalandırılmasını talep etti.
GAZETECİLER YARGITAY KARARINA UYULMASINI TALEP ETTİ
Mahkeme Başkanı, yargılanan isimlere ve avukatlarına söz vererek Yargıtay ilamı konusundaki görüşlerini sordu.
İlk söz alan Kadri Gürsel ve avukatları, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını, yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.
Kadri Gürsel'in ardından beyanda bulunacak Akın Atalay mahkeme başkanı tarafından, "Evet kaptan, kaptan kim" diye çağırdı. Mahkeme başkanı ifadesine tepkiler gelince "espiri yaptım" demek zorunda kaldı.
Yargıtay kararına uyulmasını talep eden Akın Atalay, savcının verdiği mütalaaya karşı verilen mütaalada yer alan "Yargıtay kararı hukuka aykırı" iddiasının hangi yönden hukuka aykırı olduğuna değinmediğini belirtti.
Atalay’ın avukatı Bahri Belen'de mütaalanın siyasi olduğunu söyleyerek "Hasım mütalaası değil bir hukuki mütalaa olmasını beklerdik. Bu mütalaayı yok sayıyorum, abesle iştigal buluyorum. Direnme isteğinin bir hukuki dayanağı yoktur" dedi.
'CUMHURİYET DAVASI BİR KOMPLODUR'
Atalay'ın ardından söz alan Ahmet Şık, Cumhuriyet davasını bir komplo olarak nitelendirerek, "Bu komploya sizin de dahil olup olmadığınızı vereceğiniz karar gösterecek" dedi.
Bülent Utku da Cumhuriyet'e yapılan operasyon en başından beri siyasi amaçla yapılan bir siyasi operasyon olduğunu söyledi.
Musa Kart, Hikmet Çetinkaya da diğer isimler gibi Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti.
MÜZAKERE İÇİN DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Beyanların ardında mahkeme heyeti son sözleri almak isteyince avukatlar itiraz etti. Bunun üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildi.
Aranın ardından mahkeme heyeti, gazetecilere ve avukatlara son sözlerini sorduktan sonra müzakere için duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından 27. Ağır Ceza Mahkemesi cumhuriyet gazetesi davasında Yargıtay 16. Ceza Dairesi bozma kararına kısmen uyudu kısmen direndi. Kadri Gürsel hakkında beraat kararı veren mahkeme diğer sanıklar hakkında direnme kararı verdi. Karar Yargıtay Genel Kurulu'na gidecek.
İDDİANAME
Yargıtay, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Ahmet Şık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını bozarak Şık dışındaki sanıklar için beraat talebinde bulunmuştu.
Daire, Ahmet Şık hakkında ise "terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım" suçlamasıyla verilen mahkûmiyet kararını bozup Şık’ın "örgüt propagandası" suçundan yargılanmasına hükmetmişti.
Yerel mahkeme "örgüte yardım" suçlamasıyla Akın Atalay 7 yıl 13 ay 15 gün, Orhan Erinç’e 6 yıl 3 ay, Bülent Utku’ya 4 yıl 6 ay, Murat Sabuncu’ya 7 yıl 6 ay, Aydın Engin’e 7 yıl 6 ay ve Ahmet Şık’a ise 7 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet Gazetesi yöneticisi, yazarları ve çalışanları hakkında "PKK/KCK ve FETÖ/PDY"ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla dava açılmış, yayın politikası iddianameye konu edilerek, haberler, yazılar ve karikatürler suçlama konusu yapılmıştı
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, gazete çalışan ve yöneticileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianameyi kabul etmişti.