Yaş çay alım fiyatına tepkiler sürüyor: Rize ve Artvin Ziraat Odaları Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti

Yaş çay alım fiyatına tepkiler sürüyor: Rize ve Artvin Ziraat Odaları Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti
Yaş çay alım fiyatının 19 TL olarak açıklanmasına tepkiler sürüyor. Rize ve Artvin Ziraat Odaları, "bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değil diyerek Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti.

Atakan ASILBAY


ARTVİN - Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kilogram başına 17 TL, üreticilere verilen destekleme bedelini de 2 TL olarak belirledi. 19 TL'lik yaş çay alım fiyatı üreticilerin ve ziraat odalarının tepkisini çekti.

'BU FİYATI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Rize ve Artvin Ziraat Odaları, bugün Rize'de basın açıklaması düzenledi. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, "Bölgede ki Ziraat Odaları olarak maliyet çalışması yaptık ve bütün odalarımızdan çıkan ortak maliyet 17-18 TL iken, Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Çay Konseyi ve Çay Borsası'nın görüşleriyle hareket edip bir fiyat çalışması yapmış 17 TL’lik bir fiyat açıklamıştır. Bu fiyatı kesinlikle kabul etmemiz mümkün değildir. Ulusal Çay Konseyi'nin üreticiyi temsil ettiğine inanmadığımız için Ulusal Çay Konseyi'nden topluca istifa ediyoruz" dedi.

'REVA GÖRDÜKLERİ RAKAM AÇLIK SINIRININ ALTINA'

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti de "Çay fiyatı bence Ankara’da makam odalarında belirlenmemeli .Çayın toplandığı bölgelere gelip yerinde incelenmeli, üreticilerin görüşleri alınmalı, o günün enflasyon koşulları, o ayın enflasyon sonuçları baz alınmalı.Bir gece operasyonuyla belirlenen 17 TL çay üreticisi açısından kabul edilebilir bir fiyat değildir. Çay üreticisinin eline kesintilerle birlikte net olarak 16.60 TL geçecek. Bu açlık sınırının da altında bir rakamdır. Trabzonlu Rizeli, Artvinli çay üreticilerine açlığı reva görüyorlar. Bu memleketin çiftçileri bunu hak etmiyor" diye konuştu.

2.jpg

'FİYAT REVİZE EDİLMELİ'

Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu ise, "Çay, Karadeniz için ciddi anlamı olan ve insanların yaşamlarını bunun üzerinden sürdürdüğü bir tarım ürünüdür. Tirebolu’dan, Borçka’ya kadar olan bölgede üretimi yapılıyor ve bütün Karadeniz halkının doğrudan ve dolaylı olarak geçimini sağladığı bir ürün. Devlet yetkililerinin çay maliyetlerini ve sahadaki talepleri dikkate alarak tekrar konuyu değerlendirerek üreticinin memnun olacağı bir fiyat açıklanmasına ihtiyaç vardır.Üretici işleyecek, sanayici şleyecek Dolayısıyla birbirinden Ziraat Odaları olarak üreticilerin temsilcileri olarak devlet yetkililerimiz maliyetlerin tekrar incelenerek bu fiyatın revize edilmesini talep ediyoruz” dedi.

24.jpg

'DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARDA DOYMAK İSTİYORUZ'

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldırım Bayrak da "Ülkemizin en çok göç veren bölgesinde ikamet ediyoruz. 210 bin ruhsatlı üreticinin çay tarımı yaptığı bakanlık ve Çaykur verileriyle belirlenmiştir. Biz doğduğumuz topraklarda yaptığımız tarımdan doymak istiyoruz. hak ettiğimizi, emek ettiğimiz çayın karşılığı olarak alacağımız parayla doğduğumuz topraklarda hayatımızı idame etmek istiyoruz” diye konuştu.

23.jpg

ÜRETİCİLER EYLEMLER YAPACAK

Üreticiler, önümüzdeki günlerde bölge genelinde düzenlenecek basın açıklamalarıyla yaş çay alım fiyatını protesto etmeye hazırlanıyor.

Öne Çıkanlar