'Yaylada kayak merkezi istemiyoruz'

AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin Göndeliç Tepesi'nde yapmak istediği kayak merkezine bölge halkı tepkili: Kayak merkezi yaylaları yok edecek. Toprağımızı, suyumuzu; yaylamızı, meramızı, ormanlarımızı korumak zorundayız.

'Yaylada kayak merkezi istemiyoruz'

Mehmet MENEKŞE

AMASYA - Ordu’nun en yüksek zirvesi olan Kabadüz ile Mesudiye ilçesi sınırları arasında bulunan 2 bin 730 rakımlı Göndeliç Tepesi'nde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü teknik personellerince inceleme yapıldı. Yapılan incelemelerde Göndeliç Tepesi için Kayak ve Telesiyej Projesi’ne kayak merkezi yapılması konusunda olumlu görüş bildirildi. Konu ile ilgili hazırlanan raporda, "Göndeliç Dağı’nın beş bin hektarı bulan alanı, 2 bin 700 metreyi aşan yüksekliği, kot farkı 200 metre ile 800 metre arasında olmasından dolayı en az bin hektarlık kayılabilir alan olduğu belirtildi. Kayak pist uzunluğunun 100 metre ile 4000 metre arasında öngörüldüğü, Ordu şehir merkezine 65 kilometre, havalimanına 85 kilometre mesafesi, arazisinin kar turizmine ve kış sporlarına elverişli olması sebebiyle Göndeliç Tepesi´ne kapsamlı bir kayak tesisinin yapılması tarafımızca uygun görülmektedir" ifadelerine yer verildi. AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler Göndeliç Yaylasına kayak merkezi yapmak için harekete geçti ve bölgede çalışma başlattı.

'KAYAK MERKEZİ YAYLALARI YOK EDECEK'

Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği ve Ordu Çevre Derneği Ordu’nun en yüksek 2 bin 700 metre yüksekliğindeki Göndeliç Dağı’na yapılmak istenen kayak merkezinin yaylayı ve meraları yok edeceğini belirterek yaylada yapılması planlanan kayak merkezine tepki için 5 Ağustos’ta şenlik düzenledi. Göndeliç Dağı’na yapılması planlanan kayak merkezinin bölgede yaylaları ve meraları yok edeceği için izin vermeyeceklerini belirten Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Koç şu şekilde konuştu:

“Bugün burada çevremizi ve doğal kaynaklarımızı koruma konusunda farkındalık yaratmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Göndeliç Dağında bulunan Karagöl Yaylaları eşsiz doğal güzellikleriyle hepimizin gurur kaynağı ancak bu güzellikleri gelecek nesillere aktarabilmek için hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Bugün burada, yeraltı ve yer üstü kaynaklarımızın korunması konusunda önemli mesajlar vermek istiyoruz. Öncelikle İstanbul’da yaşayıp memleketine gelip giden memleketinin doğasını aynı bulmak istiyorsa korunması gerektiğini bilen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada yaşayanların da desteğiyle ormanlarımızın kesimlerinin düzenli yapılması HES projeleriyle doğanın susuz bırakılmaması ve maden aramalarıyla doğamızın tahrip edilmemesi gibi konulara dikkat çekmek istiyoruz. Doğal kaynaklarımız hem yeraltı hem yer üstü zenginliklerimizdir. Bu kaynakları bilinçli bir şekilde kullanmak, korumak; çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın tek yoludur. Bu nedenle herkesin bu konularda duyarlı olması ve üzerine düşeni yapması gerekmektedir.” dedi.

'KAYAK MERKEZİ KARARI YANLIŞ'

Hasan Koç; “Karagöl Yaylalarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu güzel yaylalar hepimizin ortak mirasıdır ve bu mirası korumak da hepimizin görevidir. Aynı zamanda arkamızda görünen Göndeliç Tepesi’ne kayak merkezi yapılmaktadır. Yarısı Mesudiye yarısı da Kabadüz sınırlarındadır. Bu projede Mesudiye’nin adının geçmesi de bizi üzmektedir. Bu konuda yetkililer konuyu tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz. Proje tamamlandığında yakınında bulunan yaylalarda hayvancılığın devam edeceği de hesaba katılmalıdır. Bu programının çevremiz ve doğal kaynaklarımızın korunması yolunda önemli bir adım olmasını temenni ediyorum.” dedi.

'YAYLAMIZ TEHDİT ALTINDA'

Ordu Çevre Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak konuşmasında, maden, enerji ve turizm şirketleri için uzak yer kavramı olmadığını belirttiği konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Sizinle yaylalarımıza sahip çıkacağız. Öncelikle vurgulamak gerekir ki, maden, enerji, turizm şirketleri için uzak yer yok. Gözden uzak bu yaylanız bile tehdit altında. Yaylalar yaşam yerleridir. Sularıyla, merasıyla, ormanıyla bir bütündür. Halkalardan biri koparıldığında yok olur. Buraya yapılmak istenen kayak merkezi projesi var. Projede kayak yapılacak alanın 1000 hektar olduğu yazılı. Yani yaylayı kapsıyor. Şu an şenlik yaptığınız yerler turizm şirketlerinin olacak ve doğallık bozulacak. Bu tehlikeye karşı birlikteliğimiz önemli Halkın istemediği bir şeyi kimse gerçekleştiremez. Sessiz kalınırsa, bugünkü birlikteliğiniz bozulursa yaylalarımız yok edilir. Dernek olarak hukuksal ve fiili mücadelenizde birlikte olacağız. Toprağımızı, suyumuzu; yaylamızı, meramızı, ormanlarımızı korumak zorundayız.” dedi.

'ÇALIŞMA DURDURULDU'

Kayak merkezi projesine tepki gösteren vatandaşlar Ordu Su Kanalizasyon İşleri (OSKİ)’nin Mesudiye sınırlarından Kabadüz ilçesine su almak için derede çalışma yapmasına izin vermedi. Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Koç, Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Haluk Türkmen ve Halil Koç şirket çalışanlarına ve jandarmaya yasadışı çalışma yapıldığını belirterek çalışmanın durdurulmasını ve tutanak tutulmasını istedi. Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’in de OSKİ ile görüşmesi sonrası çalışma durdurularak araçlar dereden çıkartıldı.

akp yayla Ordu