Yeni eğitim ve öğretim yılı: Van'da 800 öğrenci açıkta kaldı

Birçok okulun tadilat nedeniyle açılmadığı Van'da, öğrenciler kilometrelerce uzaklıktaki okullara gönderiliyor. 800 öğrencinin herhangi bir liseye yerleşemediği için açıkta kaldı.

Yeni eğitim ve öğretim yılı: Van'da 800 öğrenci açıkta kaldı

Panemi nedeniyle online olarak devam eden eğitimler, yeni eğitim ve öğretim yılında yeniden yüz yüze başladı. Birçok yerde eğitimler başlarken, Van’da birçok okul tadilat nedeniyle halen açılmadı. Kapalı olan okulların öğrencileri, başka okullarda eğitim görmek zorunda kalıyor. Yaşadıkları evlere uzak okullarda eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerin yanı sıra tadilat nedeniyle hiç eğitim görmeyen öğrenciler de var.

Eğitim Sen Van Şubesi Eş başkanı Murat Atabay Mezopotamya Ajansı'na, yeni eğitim ve öğretim yılıyla birlikte Van’da okullarda yaşanan eksiklikleri sıraladı.

AÇILMAYAN OKULLAR

Birçok okulun halen tadilatta olduğunu, bazı okullarda derslerin başlamadığını belirten Atabay, "Kendi üyelerimizin yaptığı alan çalışmalarında edindikleri bilgilere dayanarak bazı okulların hiç açılmadığını tespit ettik. Özalp ilçesinde Çubuklu İlk ve Ortaokulu ile Dolutay İlk ve Ortaokulu tadilat nedeniyle kapalı durumda. Öğrencilerin başka bir yere taşıması da yapılmadı. Öğrencilere, ‘EBA TV yayınlarını izleyin’ önerilerinde bulunuyorlar. Açılmayan liseler de var. Buradaki öğrenciler başka okullarda eğitim almak zorunda bırakıldı. Bu öğrenciler kilometrelerce uzakta bulunan okullara gitmek zorunda kalıyor. Pandemi sürecinde bakanlığın yapması gereken çalışma bu olmamalıydı. Okulların açılmasıyla tadilatların yapılması, bakanlığın pandemi ve eğitime yaklaşımını ortaya koydu" dedi.

Pandemi sürecinde okulların hijyen kurallarına uyulmadan açıldığına dikkati çeken Atabay, "Okullar nasıl kapatıldıysa; öylece de açıldı" dedi. Okullara temizlik görevlilerin henüz alınmadığını kaydeden Atabay, okullarda temizlik işlerinin öğrencilere yaptırıldığına dair duyumlar aldıklarını söyledi. Birçok okulun eğitim ve öğretime uygun olmadığının altını çizen Atabay, Van’ın mevsim koşullarının düşünülerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

DERS SAATİ DÜŞÜRÜLMELİ

Bazı okullarda 40-60 öğrencinin aynı derslikte eğitim aldığını anlatan Atabay, yaşanan diğer sorunlara da şöyle dikkat çekti: "Bu öğrenciler aynı havayı 40 dakika boyunca soluyacak. Bu ciddi bir sıkıntı. Bazı okullar birleştirilmiş ikili eğitim görüyor. Bunu biz haflardır söylüyoruz. İkili eğitim yapılan okullarda ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesi gerekiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü uzun zamandır kadrolu hizmet alımı da yapmıyor. İŞKUR personel alımlarının ise daha ihalesi yapılmadı. Geçen seneye oranla personel alımında büyük bir azalma var. Türkiye’nin coğrafik açıdan en büyük ilçesi olan Gürpınar gibi bir yere sadece 20 hizmet görevlisi gönderildi. Birçok okullun kendi çalışanı yok. Birçok okulda çöpleri öğrencilere taşıtma gibi şikâyetler de gelmeye başladı."

800 ÖĞRENCİ AÇIKTA

Van’da 800 öğrencinin lise tercihlerine yerleşemediklerini ve ek tercihleri bekledikleri için şuan açıkta kaldığını belirten Atabay, öğrencilerin eğitim alabileceği bir liseye yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yerleşen öğrencilerin de büyük bir bölümünün evlerine uzak liselere kaydının yapıldığını söyleyen Atabay, "Liselere yerleştirilen öğrencilerin birçoğu en ücra yere yerleşmiş durumda. Son süreçte uygulanan sistem ile hem veli hem öğrenciler çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Öğrencilerin evlerine en yakın okullara gidebilecekleri sistemin tekrar oturtulması lazım. Van’da öğrenciler hem ulaşım hem de barınma sorunu yaşıyor" diye konuştu.

Van lise meb öğrenci