Yerel gazeteler nefes alamaz hale gelecek: Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?

'Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür.'

Yerel gazeteler nefes alamaz hale gelecek: Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu ile birlikte, Eskişehir’de; kamuda basılı gazetelerin satın alınmamasını öngören tasarruf genelgesini protesto etti. Durmuş, "Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir".

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan "tasarruf genelgesi" ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana’nın yanı sıra Eskişehir’de de protesto edildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu ile birlikte basın açıklaması yaptı.

'ÖLÜMCÜL DARBE'

Durmuş, yerel gazetelerin devletten destek beklediği bir süreçte, bu genelge gazetelerin nefes alamaz hâle geleceğini söyledi. Durmuş şöyle konuştu:

"Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır.

Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir.

Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır."

baskı basın Genelge tgs yerel