Yine Diyarbakır yine 'sosyal deney'
Diyarbakır'da çocuk işçilerle yapılan sosyal deney tartışmalara neden oldu.
ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da tarihi sokaklara giden Youtuberlar her yıl olduğu gibi bir sosyal deney gerçekleştirdi. Aç ve sokakta kaldıklarını söyleyen Youtuberlara çocuklar yardım etti.
Diyarbakır'da yapılan sosyal deney gündem oldu. Deneyde "Param yok, açım. Bana yemek alabilir misin?" diye soran kişiye karşı "Canın ne istiyorsa alayım" diyen çocuk işçilerin yardımsever tavırları dikkat çekti.
The Boss isimli Youtube kanalı Diyarbakır’da 'iyilik yapan çocuklara tablet vermek' konulu sosyal deneyde tanımadıkları çocuklara ceplerinde para kalmadıklarını ve kendilerine yemek ısmarlama imkanları olup olmadığını sordu. Olan bitenin kamera kayıtlarına alındığından habersiz olan Diyarbakırlı çocuklar, Youtuberların önce karnını doyurdu, ardından da evlerinin kapısını açtı. Daha sonra Youtuberlar çantalarından çıkardıkları tabletleri çocuklara verdi.
DENEY TEPKİ TOPLUYOR
Sosyal medya platformu Twitter'da 'Diyarbakır' ve 'Kürt' TT olurken çocukların davranışlarına sempatinin yanı sıra neredeyse her sosyal deneyde Diyarbakır'ın tercih edilmesi eleştirildi. Kullanıcılar, Diyarbakır'ın 'misafirperverliğinin' göstermeye çalışmanın yanında bölge sorunlarına ilişkin herhangi bir çalışmanın yapılmamasına tepki gösterdi. Bazı kullanıcılar ise yapılanın çocuk istismarı ve ayrımcılık olduğunu vurguladı.
'ÜSTENCİ BİR ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ'
En sert tepkilerden birisini ise Diyabakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi verdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çocuk Hakları Merkezi, "Kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üsttenci bir zihniyetin ürünü olan sosyal deney adlı video çocukların haklarına yönelik ihlal oluşturmaktadır. Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal etmektedir. Görüntüler paylaşılırken çocukların tanınmalarını ve herhangi bir tehlikeye maruz bırakılmalarını önleyecek şekilde paylaşım yapılması ve yine çocuklar ile velilerinin rızasının alınması gerekmektedir. Bu önemli noktalara riayet edilmeden yapılan paylaşımlar çocuklar bakımından hayatlarının ileriki aşamalarında sorun teşkil edecektir. Bugün sessiz kaldığımız takdirde böylesi olayların daha çok yaşanacağını bildiğimizden tepkimizi dile getiriyor ve ilgili videonun daha fazla paylaşılmamasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
Kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üsttenci bir zihniyetin ürünü olan sosyal deney adlı video çocukların haklarına yönelik ihlal oluşturmaktadır.
— Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi (@dbcocukhaklari) August 16, 2020
Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve++