Yolcu taşıyan tren 'kılavuz' olacak: Yeni facialar yolda
Kılavuz trenler kaldırıldı, ilk seferi yapan ve yüzlerce yolcu taşıyan tren 'kılavuzluk' yapacak. Odalar ve sendikalar uyarıyor: Yeni facialar yolda.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara'da 13 Aralık'ta 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren kazasının ardından söz konusu hattaki kılavuz trenleri kaldırdı. 'Önlem' olarak getirilen uygulamaya göre, ilk sefer yapan ve yüzlerce yolcu taşıyan hızlı tren 'kılavuzluk' yapacak. Odalar ve sendikalar uygulamaya karşı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, BTS Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek, uygulamanın risklerine dikkat çekti ve çözüm önerilerini sundu.
BTS ve TMMOB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemede Ankara YHT Gar-Esenkent-Ankara YHT Gar arasında kılavuz treni artık çalışmayacak. Bunun yerine Ankara Gar'dan çıkan ilk tren, Sincan'a kadar azami 50 km/saat hızla, Sincan'dan Esenkent'e kadar azami 160 km/saat hızla, Esenkent'ten sonra ise izin verilen hızda seyredecek. Esenkent-Ankara YHT Gar arasında ilk tren ise Esenkent-Sincan arası azami 160 km/saat hızla, Sincan'dan Ankara YHT Gar'a kadar azami 50 km/saat hızla seyredecek. İlk trenden sonraki trenler normal hızında, yani 110 km/saat hızla gidecek.
37 KM'LİK HATTA SİNYALİZASYON YOK
Ankara'dan Sincan'a kadar olan hat ile Sincan'dan Esenkent'e kadar olan hattın 12 kilometresinde sinyalizasyon sistemi bulunmuyor. Bu, toplam 37 km'lik hat anlamına geliyor.
Konya, İstanbul ve Eskişehir hatlarında günlük toplam 1500'den fazla yolcu taşınıyor.
'İNSANLAR TEST NESNESİ YERİNE KONUYOR'
Söz konusu uygulamanın yeni facialara yol açabileceği uyarısında bulunan BTS MYK üyesi Ahmet Eroğlu, şunları söyledi:
"Bu yolculu olarak hareket edecek ilk trenin kılavuz tren olarak çalıştırılacağının bir kabulüdür. İnsanları test nesnesi yerine koyan böylesi bir işletme mantığını kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca düzenlemede Ankara-Sincan arasında işleyecek ilk trenin hızına 50 km/saat bir kısıtlama getirilmekte ancak ilk tren sonrasında işleyecek trenler için daha önce varolan hızlar kısıtlanmamaktadır. Bu durum hattın facia öncesi koşullar altında tekrar işletilmeye çalışılmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Bunun sonuçları da ne yazık ki yaşanan facia ile görülmüştür."
'KAZANIN NEDENİ HATTIN TAMAMLANMADAN, SİYASİ RANT UĞRUNA AÇILMASI'
9 kişinin yaşamını yitirdiği, 92 kişinin yaralandığı 13 Aralık'taki kazanın, yapım çalışması tamamlanmadan siyasi rant uğruna hattın işletmeye açılması ve sinyalizasyon sisteminin olmamasından kaynaklandığını hatırlatan Eroğlu, yetki sahibi olanların verdikleri kararların sorumluluğunu almayarak, üç demiryolu çalışanının tutuklandığını söyledi.
Eroğlu, özellikle yüksek yoğunluk ve hızlardaki demiryolu hatlarında insan hatasını ortadan kaldıran sinyalizasyon sisteminin olması gerektiğini vurguladı.
"İnsan hayatını birebir ilgilendiren ve can güvenliğinin öncelikli olarak göz önüne alınması gereken bu konular siyasi rant uğruna siyasete alet edilmemelidir" diyen Eroğlu, demiryolu ulaşım politikalarının kamusal anlayışla yeniden yapılandırılması, elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimlerinin karşılanması ve teknik gereklilikleri tamamlanmadan hatların trafiğe açılmaması gerektiğini kaydetti.
TULUMTAŞ: YAPTIĞINIZ ŞOVLARDAN ÖDÜN VERMENİZ LAZIM
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, yeni düzenlemeye ilişkin, "Hem yolcuları test malzemesi gibi kullanmak hem de sonraki trenleri eski hızda seyrettirmek kabul edilebilir değil" dedi.
Başkentray projesinde sinyalizasyon sisteminin ihaleye dahil olduğunu ve sistemin tamamlanması için firmaya 1 yıllık süre verildiğini hatırlatan Tulumtaş, "2019'un sonuna kadar süre var. Sinyalizasyonsuz bir şekilde treni işletmek istiyorsanız bazı şeylerden ödün vermeniz lazım. Yaptığınız şovlardan ödün vermeniz lazım. Özellikle sinyalizasyonsuz bölgede bu trenleri daha düşük hızla çalıştırmak gerekir. Bundan vazgeçilmemesinin nedenini siyasi baskıya bağlıyorum. Böylesi bir kabul daha önce yapılan şovları gölgeleyecek bir uygulama olacaktır" dedi.
BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir de sorumluluğun 3 personele yıkılmasına tepki gösterdi. Rant amaçlı politikaların faturasının ağır olduğunu belirten Özdemir, Ankara Garı'nın trenlerin manevra ihtiyacına yanıt vermediğini kaydetti.