Yönetmeliklere uyulmuyor: 'Deprem bölgesinde en az sekiz iş makinesi operatörü öldü'

TİMOSEN Başkanı Ahmet Sert, deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarında en az sekiz iş makinesi operatörünün kazalarda öldüğünü söyledi. Sert, enkaz kaldırma sırasında yönetmeliğe uyulmadığını belirtti.

HATAY- Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarında yeterli iş güvenliği önlemi alınmadığını belirten Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası (TİMOSEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sert, en az sekiz iş makinesi operatörünün kazalarda öldüğünü belirtti. Sert, yıkımlar sırasında asbest tehlikesine yönelik önlem alınmadığına da dikkat çekti.

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gele 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yıkımlar sırasında çok kaza meydana geldi. İş makinesi operatörlerinden yaralananlar ve ölenler oldu.

13 Haziran'da Antep'in Nurdağı ilçesinde yıkım sırasında bina çöktü ve 40 yaşındaki iş makinesi operatörü Cemal D. hafif yaralı olarak kurtuldu. Antep'te 20 Ağustos'ta dört katlı bir binanın yıkımı sırasında da 42 yaşındaki iş makinesi operatörü Şahin Boz öldü. Maraş'ta 23 Ağustos'ta yıkım sırasında ağır hasarlı bir bina çöktü. İş makinesi enkaz altında kalırken, operatör kazayı yara almadan atlattı.

'GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası (TİMOSEN) Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplu İş Makinaları Operatörler Derneği (TİMODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Sert, deprem bölgesinde iş sağlığı ve güvenliği için yeterli önlem alınmadığını, bu nedenle sık sık yaralanmalı ve ölümlü kazaların meydana geldiğini söyledi.

Ahmet Sert

'ÖLÜMLERİN ARTABİLİR, YÖNETMELİKLERE UYULMUYOR'

Diyarbakır, Hatay, Maraş, Antep ve Adıyaman'da incelemelerde bulunduğunu belirten Sert, "Bu enkazların kaldırılması için yıkım yönetmeliği var. Uyulması gereken kurallar var. Şu anda sahada bunların neredeyse hiçbirine uygulanmadığını görüyoruz. Elimizdeki verilere göre en az sekiz iş makinesi operatörü meslektaşımız maalesef vefat etti. Yaralananlar oldu. Bunların önemli bir kısmı basına yansımadı. Sahadaki çalışmalara baktığımızda bu ölümlerin artarak devam etmesi söz konusu. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Bina yıkım yönetmeliği, bina yapım müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliği, toz kontrol yönetmeliği, çevre koruma yönetmeliği, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve diğer mevzuatlara uyularak bu işlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

'İŞ MAKİNESİ OPERATÖRLERİ İŞİ BIRAKMA NOKTASINDA'

İş makinesi operatörlerinin artık mesleği bırakma noktasına geldiklerini söyleyen Sert, "Bu süreç böyle devam ederse bu işleri yapan kurumlar, kuruluşlar da bu işleri belki bırakmak zorunda kalacak. Deprem bölgesindeki enkazlar başta olmak üzere yıkılması gereken yapı stoğunun da kaldırılamayacak" diye konuştu.

'ASBESTE KARŞI TEDBİR YOK'

Yıkım sırasında toz ve asbeste karşı gerekli önlemlerin de alınmadığını dile getiren Sert, "Bazı iş makinelerinin pencereleri açık çalıştığını görüyoruz. Bu iş makinesinin klimasının çalışmamasından kaynaklı bir durum. Camlar açık, kapısı açık. O arkadaşımızın şu anda sağlık yönünden tehlike altında” diye belirtti.

MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI SORUNLARI

Ahmet Sert, iş makinesi operatörlerinin yaşadıkları genel sorunları da şöyle anlattı:

"Türkiye genelinde iş makinesi operatörü ve iş kamyonu operatörü bulmakta zor bir dönemden geçiyoruz. Sadece deprem bölgesinde değil, Türkiye genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile sosyal haklar konusunda kamuda da özel sektörde de sorun var. İşverenler, maaşlar konusunda hakkaniyetli davranmıyor. Can güvenliği yok, tabiri caizse ölümle burun buruna çalışılıyor. Buna rağmen hak edilen ücretler verilmiyor. Konaklama, izin, fazla mesai, yıllık izin vesaire bunlar dikkate alınmıyor. Bu durumu modern kölelik olarak, bir sömürü sistemi olarak değerlendiriyoruz. Bu durum böyle gittiği sürece iş makinesi operatörlerinin sayısı azalacaktır. Sektörün ihtiyacı karşılanmayacak duruma gelecektir. Bunun da bilinmesi gerekiyor. Olası başka bir afet durumunda ise yeterli iş makinesi operatörü bulunamayacak."(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar