Zafer Uyar: Kazanılmış 2 mahkemeye rağmen işimiz geri verilmiyor
Van’da kayyım tarafından işleri elinden alınan 2 defa mahkemeyi kazanan işçiler mücadelelerini sürdürüyor.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - 2018 yılında kayım tarafından Van Büyükşehir Belediyesinden işten çıkarılan ve 2 mahkeme kararına rağmen işe iade edilmeyen taşeron işçiler mücadelelerini sürdürüyor. Kayyım tarafından mağdur edilen, iktidar partisinin sorunlarını görmezden geldiği işçiler bu defa seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalıştı.
303 İŞÇİ İŞLERİNİ GERİ İSTİYOR
Artı Gerçek’e konuşan işçilerin sözcüsü Zafer Uyar, başvurdukları mahkemeyi iki defa kazanmalarına rağmen işlerinin iade edilmediğini söyledi. Hakları için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten Uyar, "Daha önce 306 kişiydik. Biri intihar etti, biri kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti biri de çığ altında kalarak yaşamını yitirdi. Üç arkadaşımız yaşamını yitirince biz 303 kişi kaldık" dedi.
'KAZANILMIŞ 2 MAHKEME, 3 MÜLAKAT VAR'
İşlerini geri almak için yaklaşık 25 aydır mücadele ettiklerini anlatan Uyar, "Kazanılmış 2 mahkeme var, girilmiş 3 mülakat var. Ne hikmetse mülakata giren işçiler sorulara doğru cevap vermelerine rağmen mülakatı geçmeme gibi bir durumları var. Bakın 2018 yılında kararname ile kadroya geçirilmiştik. İşte kayyım, bulunduğumuz toplum, dilimiz, dinimiz, ırkımız herhalde kabullenilmiyor. Onun için işimiz elimizden alınıyor" diye anlattı. İşçilerin geçim sorunu ile boğuştuğunu anlatan ifade eden Uyar, bu süreci dayanışma ile atlatmaya çalıştıklarını söyledi. Aile, eş, dost akraba dayanışması yada günlük yevmiyeli işlerde çalışarak geçimlerini sürdürmeye çalıştıklarını anlatan Uyar, pandemiden dolayı yevmiyeli işlerin de sona erdiğini aktardı.
'GEREKÇE SUNAMIYORLAR'
Kayyım tarafından yönetilen belediyenin mahkeme kararıyla kazanılmış işlerinin iade edilmemesi konusunda hiçbir gerekçe sunamadığını anlatan Uyar, şunları söyledi: "İşe iade edilmememiz ile ilgili gerekçe sunamıyorlar. Çünkü hiçbir gerekçe yok. Zaten mahkemeyi de bir gerekçe sunamadıkları için kazanıyoruz. Mahkemeye de, bize de gerekçe sunamıyorlar. Ne iktidar partisi milletvekilleri, ne siyasi temsilcileri nede vali… Kentteki siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, iş insanlarının aracılığına rağmen bizimle görüşmüyorlar.
'DEMOKRATİK EYLEMLERE BAŞLAYACAĞIZ'
Coronavirus’ten dolayı normalleşme olursa 15 Haziran’da tekrar yargılama dönemi başlıyor. Tekrar davalarımızı açacağız, yalnız bu defa mahkemeleri beklemeyeceğiz. Yasalar çerçevesinde, demokratik haklarımızı kullanarak hakkımızı sokaklarda arayacağız. Çünkü hiçbir hakkımız verilmiyor. Haklarımızı talep ediyoruz, görüşüyoruz, mahkemeyi kazanıyoruz ama hiçbir gerekçe sunmadan işimiz verilmiyor. Bu eylem ve etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalışacağız."