Zilan Katliamı unutulmadı
Van’da 89 yıl önce binlerce sivilin öldürüldüğü Zilan’da yaşamını yitirenler anıldı. HDP'den yapılan açıklamada 'On binleri anıyor, acılarını yüreğimizde hissediyoruz' denildi.
HDP, 1930’da Van’ın Erciş ilçesi sınırları içerisinde yaşanan Zilan Katliamı ile ilgili bir açıklama yayınladı. Merkez Yürütme Kurulu imzalı açıklamada, "Dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının temel hakları ve talepleri şiddetle bastırılmaktadır. 13 Temmuz 1930’da Van’ın Erciş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zilan Deresi’nde gerçekleşen ve 10 binlerce Kürt’ün katledilmesiyle sonuçlanan katliam, bu ülkenin yüzleşmesi gereken büyük bir kırım ve insani trajedi olmuştur. Katliamın etkileri bugün de bölge halkının kolektif hafızasında büyük bir yara olarak durmakta, dilden dile ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Yapılması gereken, Zilan başta olmak üzere binlerce insanın katledilmesiyle sonuçlanan süreçlerle yüzleşmek ve ülkenin demokrat ve aydınlık geleceğinin tesisi için harekete geçmektir. 89’uncu yıldönümünde Zilan Deresi’nde kadın, erkek, yaşlı, çocuk katledilen on binleri saygı ve rahmetle anıyor, acılarını yüreğimizde hissediyoruz." denildi
Zilan Deresi’nde 13 Temmuz 1930 tarihinde 44 köyün ateşe verilerek kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeksizin binlerce sivilin öldürüldüğü katliamın yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da da anma düzenlendi. Bekiran Gençlik Birliği tarafından Şirinevler semtindeki Bekiran Derneği Gençlik Merkezi’nde düzenlenen anmaya çok sayıda yöre derneği temsilcisi ve yurttaşlar katıldı.
Anmada konuşan Bekiran Gençlik Birliği Eş Başkanı Necip Alişan Kiranlı, katledilen binlerce sivile değinerek, şöyle dedi: "Bizler onların mücadelesinde varız, onların mücadelesine destek veriyoruz. Kürtler bir okyanustur bizler okyanusta bir dalga bu okyanusta mücadelemize her alanda destek vermek için elimizden geleni yapacağız."
‘47 BİN İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ’
Zilan Katliamı’nın tarihsel sürecine ve katliamın ağır sonuçlarına değinen Bekiran Gençlik Birliği Eş Başkanı Yasmin Babat ise şöyle konuştu: "1926 yılında Broje Hesike Telli, Ağrı Dağı’nda isyanı başlattı. 1926 yılında sürgün edilmek istenen, ancak buna karşı çıkan Telli, jandarmaların silahlı saldırısına uğradı. Bunun üzerine Ağrı Dağı’na çıkıp direneceğinin mesajını verdi. Artık Ağrı Dağı isyanının tohumları atılmıştı. Bıro ailesinin de isyana katılmasıyla birlikte isyan kadrosu artık kalabalıklaşmaya başladı. Ağrı’da yanan isyan ateşi Van’ın Erciş ilçesinde yankı buldu. Van ile Ağrı arasında Zilan Harekatı gerçekleştirildi. Bu harekat sırasında Zilan Deresi’nde katliam gerçekleştirildi. Ağrı Dağı’nın etekleri yakıldı. Köylerdeki insanlar işkenceye maruz kaldı ve öldürüldü. Bu insanlar arasında çocuklar, hamile kadınlar, erkekler ve yaşlılar da vardı. İnsanlar bu katliam karşında evlerini terk etti ya da zorla yurtlarından edildi. Hesen Hişyar Serdi’nin aktarımına göre 15 bini Beşeri olmak üzere Ademan, Sipkar, Zilan ve Hesenan aşiretlerinden 18 köyden 47 bin insan öldürüldü." (MA)