'Zulmedenler bile Yaşar Kemal'e sığınıyor'
Türkiye edebiyatının en önemli temsilcilerinden Yaşar Kemal Hamburg'da anıldı.
Yazar ve yönetmen Nebil Özgentürk, Yaşar Kemal’in ölümsüz bir yazar olduğunu vurgulayarak 'Bugün ona zulmedenler bile Yaşar Kemal’e sığınıyor. Onun dik duruşuna, ahlakına kimse bir şey diyemiyor’ dedi.
Edebiyat dünyasının çınarı, usta yazar Yaşar Kemal’in ölüm yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Hamburg kentinde üç gün sürecek ‘Yaşar Kemal Edebiyat ve Tiyatro Günleri’ etkinliği düzenlenen bir törenle başladı.
İnterkulturelle Denkfabrik Derneği’nin öncülüğünde Hamburg Kültür Bakanlığı, Altona Kültür Vakfı, Rosa Luxemburg Vakfı tarafından desteklenen etkinlik Altona İlçe Belediye Sarayı'nda başladı.
Nebil Özgentürk ‘Türkiye’de yaşayan bir insan olarak Yaşar Kemal’in bugün burada (Almanya’da) anılması bana çok etkili geldi. Yaşar Kemal yaşarken Almanya’ya çok gelmişti. Der Spiegel dergisine verdiği bir demecinden dolayı Yaşar Kemal’in yargılanmasının tanığıyım. Bunun gibi anma törenleri ile Yaşar Kemal’in ölümsüzlüğü bir kez daha ispatlanmış oluyor’’ şeklinde konuşmasına başladı.
Özgentürk, Yaşar Kemal’in barış, isyan, kardeşlik, insan hakları ve özgürlük temeline vurgular yapan bir yazar olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Yaşar Kemal ile on iki yaşında iken babamın bana bir kitabını hediye etmesiyle tanışmıştım. Bana ‘vicdanlı, iyi bir adam’ olduğunu söylemişti. Yaşar Kemal hakkında bir belgesel çekmiş olmaktan dolayı gurur duyuyorum.’’
ZALİMLER BİLE YAŞAR KEMAL’E SIĞINIYOR
Özgentürk, Yaşar Kemal’e zulmedenlerin bile ona sığındığını ıfade ederek "İnsanlar mazlum ve mağdur olduklarında ona sığınıyor. Hatta zulmedenler bile. Yaşar Kemal, zalim dünyayı elinin tersi ile itti. Onun dik duruşuna, ahlakına kimse bir şey diyemiyor. Geçenlerde Türkiye’de Amerikan Koleji’nde okuyan lise öğrencileri istekleri üzerine Yaşar Kemal’in köyüne götürdüm. Memlekette insanlar birileri Acunlar ile uğraşırken ne mutlu ki Yaşar Kemal’i keşfetmek isteyenler de var" dedi.
Özgentürk, AKP Bursa Belediye Başkan adayının Nazım Hikmet, Türkan Saylan Uğur Mumcu, Bahriye Üçok için ‘devlet düşmanları’ ifadesi kullanmasını sert bir şekilde eleştirerek "Çukur bir demeç ortalığa saçıldı. Yaşar Kemaller, Uğur Mumcular, Nazım Hikmetler, Bahriye Üçoklar hiçbir zaman bu suçlamayı haketmemiştir. Böyle utanmaz politikacılar öldüklerinde zerresi kalmaz. Ancak Yaşar Kemal gibi sanatçılar öldüğünde binlerce yıl sonra bile söyleyecek onurlu sözler var. Ülkenin aydınları Edirne’den, Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan Çukurova’ya, dünyanın diğer ucuna kadar ölümsüzlükleriyle hep anılacak" şeklinde konuştu.
PEN Yazarlar Derneği Almanya Şubesi Başkanı Regula Venske Türkiye’de yazar ve sanatçılara yönelik baskının hala devam ettiğine dikkat çekerek Yaşar Kemal’in sadece yazdıklarından, düşündüklerinden dolayı yargılandığını hatırlattı.
Venske, Türkiye’de edebiyatın ham maddesinin cezaevlerinde, baskı altında oluştuğunu vurgulayarak "27 Şubat tarihinde PEN Yazarlar Derneği, Uluslararası Af Örgütü, Almanya- Türkiye Kültür Forumu, Alman Gazeteciler Derneği ve bazı sivil toplum dernekleri ile birlikte ortak bir çağrıda bulunduk. Açıklamamızda Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu yok etmeye yönelik bu çabaların karşısında duruyoruz ve hak savunucularına yönelik planlı yıldırma ve hukuku ihlal girişimlerine derhal son verilmesi çağrısında bulunduk. Edebiyat en güçlü silahtır. Bugün yazar ve sabatçılar için çok belirgin tercihler sözkonusu: Atom bombası ve ölüme karşı barış, karanlığa karşı aydınlık, düşmanlığa karşı sevgi" dedi.
YAŞAR KEMAL İNSAN HAKLARININ ELÇİSİYDİ
Altona İlçe Belediye Başkanı Liane Melzer, Yaşar Kemal’in daha on yedi yaşından itibaren sırf yazdıklarından dolayı yargılanmasını eleştirerek "Yaşar Kemal Türk edebiyatının ustasıydı. Yirmi iki yıl önce birçok ödülün yanı sıra Almanya’da da barış ödülüne layık görülmüştü, insan haklarının elçisiydi. Adalet, insan hakları, barış temelinde Gezi protestosunu desteklemişti. Yaşar Kermal’in bugün Hamburg’da Almanya’da anılması onu tekrar yaşatmak adına takdir edici bir durum" dedi.
İnterkulturelle Denkfabrik Derneği yetkililerinden Hasan Burgucuoğlu’nun konuşmasının ardından yönetmen Osman Okkan’ın Yaşar Kemal belgeseli sunuldu. Grup Yankı Korosunun seslendirdiği eserler etkiliğe ayrı bir renk kattı.