10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde tema: Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü

10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde tema: Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü
TİHV bu yıl ki insan Hakları Belgesel Film Günleri'nde 37 belgesel gösterimde olacak.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın bu yıl 10.sunu düzenlediği İnsan Hakları Belgesel Film Günleri 11-14 Aralık tarihlerinde  İzmir'de yapılacak. Her yıl bir temel insan hakları üzerine yoğunlaşan festivalin bu yıl ki gündemi ise 'düşünce, ifade ve basın özgürlüğü’.

Bu yıl 10.’su düzenlenen TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri programı belli oldu. Gösterimler 11-14 Aralık 2019 tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşecek.

TİHV temanın seçilmesini,"Türkiye 2016 yılından bu yana önce doğrudan, 24 Haziran 2018 tarihinde itibaren de resmen kaldırıldığı söylense de yapılan pek çok düzenleme ile kalıcılık/süreklilik kazandırılan bir OHAL rejimi ile yönetilmekte. Bu durum/süreç, siyasal iktidarı sınırlandıran anayasacılık ilkesinin terkedilmesine, böylece hem hukukun hem de kurumların baskıcı rejimin birer "aracı" haline getirilmesine ve siyasal ve sivil alanın tümüyle kapatılmasına yol açmıştır. Siyasal ve sivil alanın bir kontrol/tedbir alanı haline getirilmesi, yurttaşların hem siyasal katılımını hem de talep etme olanaklarını neredeyse imkânsız kılmıştır. Bu açıkça bir insan hakları ve yurttaşlık krizidir. Türkiye’nin bu krizi aşabilmesi ve yeniden demokratik bir zemine çekilebilmesi için insan haklarının kurucu rolünü canlandırmak, özellikle de düşünce ifade ve basın özgürlüğünü korumak ve güçlendirmek hayati bir önem taşımaktadır. Bu nedenle de 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günlerinin temasını ‘düşünce, ifade ve basın özgürlüğü’ olarak belirledik" şeklinde ifade etti.

37 belgesel filmin gösterimde olacağı İzmir'de Fransız kültür Merkezi ve Mimarlık Merkezi’nde izlenebilecek.Belgesel kapsamında yapılan afiş yarışmasında 331 katılımcıdan gelen 571 tasarımdan seçilen ilk 26’sı gösterimlerin yapıldığı yerlerde sergilenecek.Ayrıca 5 – 8 Aralık 2019 tarihlerinde Mimarlık Merkezinde  gazeteci, yazar ve belgesel sinemacı Ümit Kıvanç’ın kolaylaştırıcılığında "Belgesel Sinema Atölyesi" gerçekleştirilecek.


 

Öne Çıkanlar